НОВИНИ


МФ поиска Н.Цонев да върне 19 млн.лв на държавата

8 5424 26.11.2010
МФ поиска  Н.Цонев да върне 19 млн.лв на държавата
Николай Цонев

СГС даде ход на четвъртото дело срещу бившия военен министър Николай Цонев. На днешното заседание Министерството на финансите внесе граждански иск, в който настоява да бъдат върнати над 19 млн. лв., сумата, за която се твърди, че Цонев е ощетил държавата.



Според обвинителен акт от 25 юни 2009 г., ексминистърът, в правото си наедноличен собственик на "Терем", се е разпоредил с целеви средства не по предназначение, в нарушение на подзаконовия нормативен акт.

Прокуратурата твърди, че като министър Цонев е увеличил капитала на „Терем“ с 38 246 184 лева, което е нарушение. По този начин за преразпределение на печалбата за 2008 г. е позволил постъпилите в дружеството финансови средства да останат в „Терем“, вместо да се изплатят като дивидент за държавата.

Делото започна с разпит на двама свидетели – работили в МО и “Терем”, които са написали противоположни становища за увеличаването на капитала на дружеството.


Преди време изпълнителният директор на военния холдинг „Терем“ Жечко Петров бе арестуван заради длъжностно присвояване в особено големи размери след изчезването на 19 млн. лева дивидент на дружеството. От финансовото министерство тогава обвиниха бившето ръководство на МО.

Преди седмица Цонев бе оправдан за друго решение, което е взел – закупуването на мобилни хангари за нуждите на армията. Машината все още стои на митницата във Варна и не се използва. Друго дело срещу бившия военен министър предизвика скандал тази седмица след като в СРС-та по него излязоха интересни разговори между двама от подсъдимите и главния свидетел на прокуратурата. Това бе първото дело, по което записите от камерите, заснели срещи за уреждане на подкуп бяха прожектирани открито пред журналисти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама