НОВИНИ


Червеният пират вече няма да е скитник. Настаняват го в Център за психично здраве

0 2336 21.03.2024
Червеният пират вече няма да е скитник. Настаняват го в Център за психично здраве
кадър, Nova

Илко Захариев, познат като Червения пират ще бъде настанен в Центъра за психично здраве в Бургас, съобщиха от прокуратурата. Припомняме, че той излезе окончателно от ареста във вторник.


По искане на прокуратурата днес, 21 март, състав на Софийски районен съд е взел решение Захариев да бъде настанен за 3 месеца на задължително лечение в Центъра за психично здраве в гр. Бургас.

На заседанието е приета тройна комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, която показва наличието на психическо заболяване на Захариев, което дава основание съдът да го настани на задължително лечение, стационарна форма. Информирано съгласие за лечението му ще дава бащата на Захариев.

 

35-годишният мъж бе задържан на 29 февруари в района на Боянските гробища без да оказва съпротива. Той е обвиняем за закана с убийство заради това, че е създал десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните бяха съдия Владислава Цариградска, директорът на НАП, политици и мн. др. публични личности. Към кого да изпраща заплахите, Илко Захариев преценявал, като следял случващото се в обществения живот.

 

Още в залата на първата съдебна инстанция стана ясно, че Захариев, който е родом от Сливен, води скитнически живот в София и няма документи за самоличност. "Червеният пират" обясни на магистратите, че работи като архитект на свободна практика и се занимава активно с математика и рисуване. Захариев твърди, че е открил намерените в него телефони в кош за боклук в столичен мол. Мъжът връщал телефоните за рециклиране и с парите си купувал материали за рисуване.По време на заседанието бе обявено, че 35-годишният мъж два пъти е влизал в психиатрия - в Сливен и София. По делото все още не е готова психиатричната експертиза и не е ясно дали Захариев може да носи наказателна отговорност.

 

Според прокуратурата, има безспорни доказателства, които показват че именно от телефоните намерени в Захариев са изпращани заплашителните имейли. По делото е разпитана и съдия Владислава Цариградска. Ако бъде признат за виновен Захариев може да получи до шест години затвор.

 

"Това е един психично болен човек, незлоблив, тих, бивш отличник от математическа гимназия, следвал е архитектура, човекът си живее в неговия си живот. Той е задържан с три огромни чанти с дебели книги", каза тогава пред медиите адвокатът му Георги Георгиев. Според него заболяването на Захариев е форма на аутизъм. Захариев не е съпричастен към деянието, твърди Георгиев.

 

Според защитника мъжът няма близки, приятели, а с родителите си няма връзка от години. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама