НОВИНИ


"Наказателна акция" в БНР заради Митрофанова?

9 3305 21.03.2024
Елеонора Митрофанова

Доскорошният програмен директор на БНР Даниела Късовска е била отстранена от поста си, след като ръководената от нея Програмна дирекция е била закрита. Тя смята, че това се е случило под външен натиск и може да доведе до отслабване на редакционната независимост в радиото. Заради това в четвъртък е изпратила жалба до Съвета за електронни медии (СЕМ).


Генералният директор на БНР Милен Митев каза , че промените са структурни и са с цел подобряване работата на медията. Предстои жалбата да бъде разгледана от СЕМ, съобщава още "Свободна Европа".

 

Новината идва, след като в края на 2023 г. общественото внимание отново беше насочено към БНР. Причината тогава беше решението на БНР да не излъчи интервю на журналиста Петър Волгин с руската посланичка в България Елеонора Митрофанова. Препоръка за това беше дадена от Програмния съвет на радиото.


Преди закриването си Програмната дирекция извършваше мониторинг на съдържанието на БНР за спазване на редакционните стандарти, както и тези, заложени в Закона за радиото и телевизията.

 

Програмният съвет е отделен орган, който се състои от директорите на отделните програми на БНР и до 7 март се ръководеше именно от Късовска. След промените тя е преназначена в програма "Христо Ботев".

 

"Вътре в БНР имаше напрежение около това решение [за интервюто с Митрофанова]. Първо, в самия Управителен съвет нямаше убеденост до последно, че ще застане единно зад решението на Програмния съвет. Затова толкова закъсня позицията на БНР. След това председателят на Обществения съвет към БНР реагира доста остро", каза Късовска.

 

Тя определи закриването на Програмната дирекция като "наказателна акция" във връзка с този случай и постави въпроса дали решението не е било взето под външен натиск.

 

Генералният директор на БНР Митев каза , че решението на Управителния съвет няма връзка с препоръката за спирането на интервюто на Волгин и добави, че както тогава, така и сега, подкрепя решението на Програмния съвет.

 

"Не смятам, че това е решение, което по някакъв начин засяга или нарушава свободата на радиото или редакционната му независимост, даже напротив, опитваме се да направим механизмите на вътрешна регулация още по-демократични", каза той.

 

Според решение на Управителния съвет на БНР, взето на 7 март тази година, Програмната дирекция се закрива, а дейността ѝ се прехвърля към отдел "Стратегическо развитие". Късовска смята, че той няма компетенциите да върши тази работа. Митев твърди, че тя ще се извършва от същите експерти, но като част от друг отдел.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама