НОВИНИ


Проф. Григор Димитров: Пенсионната възраст в България ще скочи над 65 в следващите години

11 3196 21.03.2024
Проф. Григор Димитров: Пенсионната възраст в България ще скочи над 65 в следващите години
Григор Димитров

Препоръчва се вдигането на възрастта за пенсия. Имаме план до 2036 тя да е 65 г. за мъжете, 65 г. за жените. Без да съм лош пророк, това ще го преразгледаме. Смятам, че в следващите години ще отидем към възрастта от 67 г. Това каза проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване.


Той посочи пред Нова нюз, че дефицитът в пенсионната ни система е очевиден и изключително голям. Проф. Димитров припомни, че Фондът на ДОО е в размер на 24 млрд. лв., като 11 милиарда от тях са субсидия от държавата.


„21 милиарда лв. са пенисите за година, но на всеки лев пенсия около 48 ст. е от данък. С вноските, които правим в пенсионната система, осигуряваме само половината от необходимото за плащане на пенсии“, обобщи експертът.


„ЕК преди около месец представи за обсъждане голям доклад, в който бяха поставени социалните предизвикателства в следващите години, едно от които е демографската криза. Имаме две тенденции: ниска раждаемост и увеличаваща се средна продължителност на живот. Втората тенденция поражда въпросите с какви фондове ще плащаме по-дълго пенсии и повече пари за здравеопазване, за да можем да лекуваме населението“, коментира още проф. Григор Димитров.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама