НОВИНИ


Враг на Кремъл: Той написа книга „Путинистан“ и го изгониха от Русия

7 3423 22.03.2024
Враг на Кремъл: Той написа книга „Путинистан“ и го изгониха от Русия
Хавиер Колас

Написваш книга, която не се харесва на Кремъл и те изгонват от Русия. Хавиер Колас, кореспондент на испанския вестник El Mundo, беше изгонен от Русия, след като работи в тази държава над 12 години. Според испанското издание вечерта на 19 март журналистът е бил посетен от човек от руските служби, който го предупредил да напусне Русия за 24 часа. „Ако не заминете веднага, ще имате проблеми“, казал въпросният служител на Колас.


На следващия ден Хавиер Колас напуска Русия.Известно е, че преди няколко месеца полицаи са отишли в апартамента на Колас в Москва и го предупреди да спре да отразява действията на съпругите на мобилизирани на фронта в Украйна руснаци.

 

Хавиер Колас работи в Русия 12 години.

 

Той отразява и събитията на Майдана в Киев, а след това пътува до Крим и Донбас. Идпанецът посреща началото на пълномащабна война в Киев, откъдето пише репортажи за първите дни на руската агресия за испанските медии. През февруари 2024 г. Колас публикува книгата „Путинистан“, посветена на съвременна Русия.

 

В нея той нарича войната „кръстоносен поход за унищожаване на Украйна, която не се вписва в проекта на Путин“. За експулсирането си от Русия самият Колас каза следното: „Трудно е изведнъж да натъпчете 12 години от живота си в три куфара за една нощ и да затворите вратата, знаейки, че на следващия ден този апартамент ще стане забранена територия.“

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама