НОВИНИ


ЕС се съгласи да започне преговори за членство с Босна и Херцеговина

1 2519 22.03.2024
ЕС се съгласи да започне преговори за членство с Босна и Херцеговина

Лидерите на ЕС се съгласиха да започнат преговори с Босна и Херцеговина за присъединяване към блока, като същевременно подчертаха, че балканската страна ще трябва да предприеме още реформи, преди да започнат разговорите.


"Поздравления! Вашето място е в нашето европейско семейство. Днешното решение е ключова стъпка напред по пътя ви към ЕС", написа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в X (бившия Twitter), докато лидерите се срещаха на среща на върха в Брюксел.



Решението се възприема като историческа стъпка за Босна, която поражда надежди, че страната може да преодолее нестабилността, белязана от етнически съперничества и заплахи за отделяне, близо три десетилетия след края на опустошителната война.

 

Босна е официален кандидат за членство от 2022 г. насам, но трябваше да осъществи редица реформи, преди да получи зелена светлина за преминаване към следващия етап.

 

"Сега упоритата работа трябва да продължи, така че Босна и Херцеговина да напредва стабилно, както иска вашият народ", заяви Мишел в X.

 

Миналата седмица Брюксел заяви, че страната е изпълнила някои от необходимите стъпки, но остават неизпълнени съдебни и изборни реформи.

 

Елвира Хабота, главният босненски служител по въпросите на европейската интеграция, заяви, че решението от четвъртък "носи със себе си вълна от оптимизъм за гражданите, институциите, властите и цялото босненско общество".

 

Войната на Русия срещу Украйна даде нов тласък на стремежа на ЕС да се разшири в Източна и Централна Европа, като през декември настоящите му държави членки се съгласиха да започнат преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, пише "The Guardian".

 

Започването на преговорите поставя Босна само в началото на дълъг процес на по-нататъшни реформи, който обикновено продължава много години, преди дадена страна окончателно да се присъедини към ЕС.

 

Регионалните съседи на Босна - Северна Македония, Черна гора, Сърбия и Албания - вече са напред в усилията си за присъединяване, но всички те остават далеч от членството.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Босна вече е "напълно съгласувана" с външната политика и политиката на сигурност на ЕС, подобрява управлението на миграционните потоци и приема закони за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.



Тя приветства съгласието на страната да включи в националните наказателни регистри решенията на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.

 

Тя отбеляза и по-нататъшните стъпки към диалог и помирение след войната в страната от 1992-1995 г., като създаде нов комитет за укрепване на мира.

 

В същото време, когато дадоха положителен отговор на Босна, лидерите на ЕС призоваха Брюксел да пристъпи "бързо" към следващата стъпка за започване на преговори с Украйна и Молдова.

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама