НОВИНИ


Украйна да получи печалбите от замразените руски активи - ЕС с принципно съгласие по въпроса

7 2533 22.03.2024
Украйна да получи печалбите от замразените руски активи - ЕС с принципно съгласие по въпроса
Украинско знаме в Мариупол, дори след окупацията на руския агресор

Лидерите на ЕС постигнаха принципно съгласие да конфискуват голяма част от печалбите, генерирани от замразените руски активи, и да ги предоставят на Украйна. "Това ще покаже на приятелите на Путин, че ще има достатъчно подкрепа, дори ако този луд човек нареди разширяване на агресията към други европейски страни", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.


Предложението може да генерира 3 млрд. евро през тази година, а първият милиард може да бъде предоставен на Украйна до юли, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен късно в четвъртък в края на първия ден от срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.



"Казах на лидерите, че ако сега сме бързи в сключването на предложението, ще можем да отпуснем първия милиард на първи юли. Така че това зависи от нас", каза тя и добави, че има силна подкрепа за използването на постъпленията за "военни цели за Украйна".

 

Фон дер Лайен също така разкри, че ЕС разглежда възможността за увеличаване на митата върху руското зърно, включително краденото украинско зърно, влизащо на пазара на ЕС, съобщава "The Guardian".

 

Споразумението идва след почти едногодишни преговори относно правното основание за ефективното секвестиране на 190 млрд. евро, държани в белгийския централен депозитар на ценни книжа Euroclear.

 

Пътят към споразумението беше разчистен, след като формулировката беше променена, за да се отговори на възраженията на Унгария срещу използването на парите за въоръжаване на Украйна.

 

Все още не е решено как ще бъдат разпределени средствата, но предложението е 90% от тях да бъдат използвани за военни програми, а 10% - за възстановяване, като е възможно част от средствата да бъдат пренасочени към финансиране от ЕС на мироопазващи мисии по света, за да се отговори на опасенията на Унгария.

 

Този ход все още е свързан с правни рискове. Съществува вероятност парите да бъдат върнати след войната, ако Русия започне съдебни действия.

 

В сряда Кремъл заяви, че подобен ход би бил грубо нарушение на международното право, но дипломатите от ЕС заявиха, че всички са съгласни печалбите или лихвите, генерирани от замразените активи, да бъдат използвани в Украйна.



Володимир Зеленски беше призовал лидерите на ЕС да увеличат подкрепата с повече въздушно покритие за защита на източните градове от руските бомбардировки, включително за освобождаване на замразените активи.

 

"Агресорът трябва да плати най-високата цена за войната - това е в съответствие както с буквата, така и с духа на закона", каза той на лидерите на ЕС във видеообръщение.

 

Той с право отиде и по-далеч, като поиска от лидерите на ЕС да вземат предвид и капитала, който се държи в белгийската банка - нещо, което не се разглежда.

 

На срещата си на върха лидерите на ЕС дадоха допълнителен тласък на кандидатурите на Украйна и Молдова за членство в блока, като се съгласиха да поискат от Комисията "бързо и без забавяне да приеме рамката за преговори [за присъединяване]".

 

Те се съгласиха, че е правилно да се пристъпи към преговори за членство с Босна и Херцеговина, след като тя изпълни всички условия за реформи, необходими за получаване на статут на кандидат.

 

Зеленски благодари на ЕС за договореното през декември плащане в размер на 5 млрд. евро от фонда за подпомагане на Украйна и за неотдавнашното обещание за доставка на снаряди в рамките на инициативата, подета от Чешката република, за закупуване на оръжия извън ЕС.



"Ако има достатъчно подкрепа за Украйна, това ще покаже на приятелите на Путин, че ще има достатъчно подкрепа, дори ако този луд човек нареди разширяване на агресията към други европейски страни", каза той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама