НОВИНИ


Евгений Кънев: Наглост, лицемерие и безсрамие - принуждават министъра на финансите да похарчи непланиран в бюджета милиард

14 5672 22.03.2024
Евгений Кънев: Наглост, лицемерие и безсрамие - принуждават министъра на финансите да похарчи непланиран в бюджета милиард
Евгений Кънев

"От нашия политически театър знаем, че винаги, когато получи удар - в случая право куме в очи, че е мафия - Империята отвръща на удара. Вчера ан блок целият парламент без ПП-ДБ се упражняваше на гърба на Асен Василев как е “източил” едни милиарди от фонда на енергийната система, начело с неговия съученик Добрев".


Евгений Кънев, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

От нашия политически театър знаем, че винаги, когато получи удар - в случая право куме в очи, че е мафия - Империята отвръща на удара. Вчера ан блок целият парламент без ПП-ДБ се упражняваше на гърба на Асен Василев как е “източил” едни милиарди от фонда на енергийната система, начело с неговия съученик Добрев. И получи пълен съпорт от две национални телевизии, които отразиха само нападките без отговорите (по Капитал). Няма защо да искаме от тези журналисти да знаят кой отговаря за бюджета на фонда и защо липсват тези пари, защото те имат нежурналистическа мисия.

Накратко - причината за дефицита е лошо бюджетиране на КЕВР за приходната част на този фонд. Но вместо да намали планираните разходи на топлоцентралите (Топлофикация София и тези на Ковачки), парламентът реши да задължи “виновния” министър на финансите да захрани сметката с наши 1 млрд. лева - които могат да доведат до бюджетен дефицит и по-висока инфлация на прага на Еврозоната.


Този акт е в дългата тридесетгодишна традиция кражбите и разхищенията след политически решения да се покриват от данъкоплатците. А енергетиката е черната дупка на българската финансова система и кранче за милиарди за поддържане на клептокрацията. Нейното директно управление през енергийна комисия (!) в парламента подхранва и чувството за безотговорност и ненаказуемост на политиците в тази комисия. А днес кеш потоците от тази система имат все по-голямо значение за клептокрацията, заради ударите, която тя понесе с пресъхването на руското корупционно блато на Газпром, Росатом и сега Лукойл. И загубата на пълен контрол върху касичката “магистрали”.


При такъв мащабен бъг във финансовата система, за какво да анализирам препоръките на МВФ за решаване на проблемите на бедността и неравенствата?Няма как да наказваме с по-високи данъци средната класа и заможните в светлата икономика при такъв захват върху държавните финанси от олигархично-мафиотски структури. Които за няколко минути могат да накарат министъра на финансите да похарчи непланиран в бюджета милиард. Разбира се, с грижа за цената на тока за бедните.


Наглост, лицемерие и безсрамие.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама