НОВИНИ


"Църквата ни е овладяна от злото". Отец Иван от Сливен и неговата гладна стачка

2 2598 22.03.2024
Отец Иван Sliveninfo

Отец Иван от сливенския храм „Света Троица“ започна гладна стачка до избора на епископ Йеротей за Сливенски митрополит. „От днес спирам да се храня и да пия вода. Или Светият синод ще касира касацията си, или аз ще умра", посочи той преди 4 дни - на 18 март.


„Сливенска епархия вече избра своя митрополит в лицето на епископ Йеротей. Няма да се прибирам, ще спя в колата, тук на площада“, обяви свещеникът, според когото част управляващите днес църквата ни са ОПГ – организирана престъпна група, предаде Sliveninfo.Духовникът не е съгласен и с отношението на митрополитите към свещениците и редовите християни. Според него Варненският митрополит Йоан ще е новият патриарх, а Пловдивският митрополит Николай - "сив кардинал", за това са се обединили в Светия Синод.

 

"Искам и желая всички изкривявания в нашата православна църква да бъдат премахнати. Тези изкривявания не са от обикновения човек, макар че и той има своя принос. Изкривяването на църквата е от управлението ѝ. За мене църквата ни е овладяна от злото. Да се изправим и да поискаме тези хора да покажат, че са християни не само на етикет, да покажат, че за тях Вяра, Надежда, Любов, Мир не са просто лозунги, а действителна позиция. Обявих гладна стачка и ще я продължа, докато те се откажат от лицемерието си, докато те не откажат от презрението си към всички нас, докато се откажат от касацията на нашия избор за митрополит", казва отец Иван във видео в социалните мрежи.

 

Пред сградата на митрополията в Сливен отец Иван стартира и 2 подписки. Едната е „За“ епископ Йеротей, а другата е „Против“ епископа. Свещеникът каза, че е затворил храма „Света Троица“, където служи. Част от миряните от сливенския кв. „Речица“, където служи отец Иван, се подписаха „За“ епископ Йеротей. Към вечерта на 21 март подписите в подкрепа на епископ Йеротей са 975.

 

До масичката за подписките има плакат: „Не ни заменяйте добрия пастир, който полага душата си за овците, с наемник, когото не познаваме“.


.

 

На 12 март Светия синод реши, че ще има нов избор на Сливенски митрополит, като касира изборите. Касирането на проведения на 18 февруари епархийски избор за сливенски митрополит е окончателно.

 

В момента Варненският митрополит Йоан управлява Сливенска епархия в качеството си на намесник на овдовелия сливенски епархийски престол и ще проведе нов епархийски избор за сливенски митрополит. Наредбата, която отне правото на миряните да участват в избора на митрополите, е неприложима в момента и ще бъде препратена за разглеждане на следващия църковен събор, съобщиха тогва от Синода.

 

"Покрай изборите в Сливен, видяхме от една страна, касиране на изборите от Синода, а от друга - една нефелна наредба, с която се целеше суспендиране на Устава в частта за участие на миряни и клирици. Светият Синод се опита да суспендира Устава и по този начин само митрополитите, членове на Светия Синод, да избират митрополити", посочи относно избора проф. Дилян Николчев, експерт по църковно право, в интервю за ФрогНюз.Отец Иван има само един бъбрек заради инцидент и операция като малък, пише Sliveninfo. Това прави гладната стачка и липсата на вода изключително опасна за здравето му.

 

Отец Иван се подкрепя от своя баща отец Янко и брат си – отец Павел.


.

Отец Иван е получил и телефонно обаждане от Варненският митрополит Йоан, който е временен владика на Сливен. Свещеникът отрече да е бил заплашван, но призна за натиск да не стартира гладната си стачка, пише още регионалното издание.

 

На 18 март отец Иван навърши 53 г. По думите му 30 от тях е свещеник, а още 20 е прекарал в църквата, защото е попски син.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама