НОВИНИ


Спират парите на съветниците в СОС за участие в бордове, но вдигат заплатите им

1 2306 22.03.2024
Спират парите на съветниците в СОС за участие в бордове, но вдигат заплатите им
личен архив

Спираме възнагражденията на съветници за участие в Надзорните съвети на общинските специализирани органи. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров.


Председателят и общинските съветници Борис Бонев и Бойко Димитров от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") още на 14 март са внесли предложение да бъде преустановено заплащането на общински съветници, които са в бордовете на общинските специализирани органи. Изменението се ползва с подкрепата и на другите политически групи в СОС.

 

Това ще стане с промяна на Правилника за организация и работа на Специализирания общински приватизационен фонд, Правилника за дейността на Столичната общинска агенция за приватизация и Правилника за организацията и дейността на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия на Столичната община, информира още Петров.

Причините са, че членовете на съветите получават възнаграждение за сметка на бюджета на Столична община (СО), на основата на утвърдена с бюджета на СО за календарната година план-сметка. Досега от всички 61 общински съветници 31 са получавали като членове в надзорните органи допълнително заплащане, което е възлизало - от 2015-а до 2019 г. на 134 хил. лв. месечно, а от 2019 г. на 95 хил. лв. месечно.

 

Членовете на общинския съвет получават възнаграждение на основание чл. 34, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната власт и то не може да бъде повече от 70 на сто от брутната работна заплата на председателя на общинския съвет за съответния месец, като общинските съветници получават заплати за участието си в заседанията на СОС и на неговите комисии.

 

Действащите разпоредби в правилниците на общинските специализирани органи, чиято отмяна се предлага, предвиждат заплащане на възнаграждение на общинските съветници извън предвиденото от тази разпоредба. Освен това вносителите смятат, че е нередно да се получават възнаграждения при неработещи органи с изтекъл мандат - от октомври 2023 г., ежемесечно и до сега, а голяма част от лицата, на които се заплаща и към настоящия момент не влизат в състава на избрания за мандат 2023-2027 година, уточни Петров.

На предстоящото заседание на СОС по предложение на почти всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета Терзиев, общинските съветници и районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите, обясни още Петров.

 

Освен това кметовете и общинските съветници на много по-малки населени места получават по-високи възнаграждения от тези в столицата, въпреки че в София се носи отговорност за бюджет в размер на 2,5 млрд. лв, посочва председателят на СОС.

 

Кметът на София Васил Терзиев дари последните си две заплати за изграждането на храм в "Люлин" на името на св. патриарх Евтимий Търновски и в помощ на нуждаещо се момиче.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама