НОВИНИ


"Ройтерс": Украйна се надява през юни да купи два ядрени реактора от България

6 2331 22.03.2024
Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът в оставка на България акад. Николай Денков

Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на огромната си окупирана от Русия централа в Запорожие с шест реактора, заяви ръководителят на ядрената компания "Енергоатом" пред Ройтерс.


Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с оборудване, разработено в Русия, което Киев иска да внесе от България, заяви в интервю Петро Котин.
Русия получи контрол над Запорожската централа, най-голямата атомна електроцентрала в Европа, след като започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на Запорожката централа сега са спрени.


"Преговорите между правителството на Украйна и България продължават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", каза Котин в интервюто, проведено късно в четвъртък.

"Поставих (задачата) пред нашата строителна организация и Хмелницката централа да бъде готова за инсталиране до юни", каза той, визирайки първия от двата реактора, който ще бъде готов за инсталиране веднага.


Той заяви, че ако тя бъде доставена навреме и в пълен обем, "Енергоатом" ще има готовност да започне пусково-наладъчните работи по новия реактор след две до три години - период, който е необходим и за производството на турбината за блока. Енергоатом води предварителни разговори с General Electric (GE.N)
за производство на турбината, каза той.


Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, като Котин не посочи срокове за това.


Той каза, че България предварително е определила цената на двата реактора на 600 млн. долара, но София има желание да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да се купи само от Русия.


"Има постоянно желание от българска страна да постигне по-големи ползи за себе си от тези 600 млн. долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени изказват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн. долара", каза Котин.
Той заяви, че "Енергоатом" възнамерява да построи и още два реактора в Хмелницки на базата на американския реактор AP-1000 и че компанията ще започне да излива бетон за двата нови блока в началото на април.


"РУСИЯ НЯМА ДА ГО ПУСНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ"


След загубата на Запорожие Украйна разчита на ядрена енергия от три действащи централи в страната с общо девет реактора, включително два реактора, които в момента работят в централата в Хмелницки.


Котин заяви, че Украйна не се е отказала от плановете си да рестартира един ден електроцентралата в Запорожие и че за разлика от Русия тя ще може и ще знае как да я пусне отново в експлоатация.


"Те (Русия) все още казват, че ще рестартират централата, но технически не могат да я пуснат, защото няма електропроводи, вода и персонал", каза Котин и добави, че Москва не иска да признае това на политическо ниво.


На бойното поле обаче самите украински войски са в застой, след като миналата година се опитаха да проведат контраофанзива, която се оказа неспособна да пробие руските отбранителни линии в Запорожка област.

Котин заяви, че "Енергоатом", който е запазил персонала, управлявал "Запорожие", ще бъде готов да рестартира централата след "деокупацията" ѝ и че вече е обучил специални екипи за това.


След взривяването на язовир Каховка централата е загубила постоянния приток на вода от река Днепър, необходима за енергоблоковете, и засега централата разполага само с малък запас в езеро в близост до съоръжението.


Котин заяви, че при сегашните условия само един реактор може да работи не повече от един месец и след това трябва да бъде изключен поради липса на вода за охладителната му система.


Той отбеляза, че за да се рестартира централата, трябва или да се възстанови разрушеният язовир Каховка, или да се изградят помпи, които да доставят вода от Днепър.


"(Това отнема) някъде около две години, но това е за основните скъпоструващи мерки. През това време ще бъде възможно да се проверят всички системи и ако няма саботаж, всички останали системи ще бъдат готови за пускане в експлоатация".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама