НОВИНИ


Бунтът срещу Нинова в БСП се разраства

9 2944 22.03.2024
Бунтът срещу Нинова в БСП се разраства
БГНЕС

Още шестима членове на Националния съвет на БСП се присъединиха към позицията на 49-те "Да спасим БСП и социалистическата идея!", съобщиха от пресцентъра на БСП-София.


Сред тях са и двама кметове - Донка Михайлова на Троян и Йордан Младенов - на Пещера. Освен тях днес позицията подкрепиха още Светла Бъчварова от Търговище и Росен Миланов, Диана Ласонина и Добрин Данев от Русе. Така броят на членовете на Националния съвет, които подкрепят позицията вече е 55.

 

"Трябва да кажем: НЕ на политиката, която компрометира социалистическата идея и унищожава авторитета на Партията! Категорично да се противопоставим на опитите за трети противоуставен мандат на Корнелия Нинова! Само с ново ръководство на БСП и с активните усилия на общинските организации ще изпълним отговорната политическа цел – запазване на социалистическата идея и единение на лявото политическо пространство в България! Предстоят ни избори - Европейски, а може би и за Народно събрание, които са последният шанс за БСП да покаже, че е алтернативата на пагубната политика на управляващата "сглобка"! Време е за спасяване на БСП!", заявяват 55-те членове на Националния съвет на БСП в позицията си. 

Малко по-късно от БСП-София съобщиха още, че "изключените" от БСП преди година на заседанието на 50-тия конгрес софийски социалисти обявиха в декларация, че също подкрепят позицията на 55-те членове на Националния съвет на БСП със заглавие "Да спасим БСП и социалистическата идея!". Ана Пиринска, Светлана Шаренкова, Ваня Добрева, Николай Бериевски, Кирил Добрев, Петя Мхалевска, Костадин Дурчов, Ленко Петканин, Атанас Атанасов, Петко Димитров и Валери Жаблянов заявяват, че се присъединяват към искането на членовете на Националния съвет за възстановяване в живота на партията на демократичните принципи и нормите на социалистическия морал. 

 

"Ние бяхме "изключени" от БСП по време на заседанието на 50-ия конгрес на БСП на 11 февруари 2023 г. с манипулации и при явна липса на кворум, както и на гласуващи "За", при нарушаване на Устава на БСП, без политически аргументи и дискусия по същество, с фалшификации, свидетели на които станаха не само делегатите на конгреса, но и всички наблюдаващи неговата работа по телевизията и в социалните мрежи, заявяват те в позицията си.

 

- Ние не приехме това решение и в продължение на месеци правихме всичко възможно то да бъде обявено за невалидно. Получихме подкрепата на организациите, в които членуваме, ГКК на БСП в София се обяви в наша подкрепа, но ОПКК на БСП отказа да го отмени. Самото "решение" на конгреса не ни бе предоставено лично и не бе публикувано, за да не бъде оспорено, включително и пред съда. Тези от нас, които са членове на НС на БСП и на ОПКК на БСП, бяхме извадени от списъците  им, но не бяхме премахнати юридически от състава им чрез актуализиране на съдебната регистрация на БСП. С тази съдебна регистрация партията участва в изборите през 2023 г., което е косвено признание от страна на ръководството, че нашето изключване е противоуставно, а отстраняването ни от работата на ръководните органи на партията - неправомерно. Което на свой ред допълнително подкрепя твърдението на подписалите позицията, че много от заседанията на НС на БСП и взетите от него решения са опорочени. Независимо от неправомерното ни изключване, ние не сме престанали да участваме в политическия живот и да отстояваме социалистическата идея. Ето защо сега, след като изчакахме да измине определената от Устава на БСП една година от иначе противоуставното "решение", ние заявяваме, че възстановяваме уставно нашето членство в партията и активното си участие в работата на ръководните органи, в които бяхме избрани на първото заседание на 50-ия конгрес на БСП през 2020 г.".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама