НОВИНИ


Един от българите шпиони в полза на Русия в Англия следял Христо Грозев

6 5251 22.03.2024
Един от българите шпиони в полза на Русия в Англия следял Христо Грозев
личен архив

Съдът в Лондон гледа мярката за неотклонение на един от българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия. По думи на адвокат на задържания Тихомир Иванчев днес са представени доказателства, че той е свързан със следенето на журналиста Христо Грозев, предава БТВ.


Доказано е още, че Иванчев е част от по-голяма мрежа от българи, базирани във Великобритания, за които се твърди, че са наблюдавали и следили хора.

 

Останалите петима българи, арестувани миналия февруари - Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Картин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова, очакват следващо съдебно заседание по обвиненията в шпионаж.

 

То е насрочено за 28 октомври. 

 

46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за получаване, събиране или предаване на информация, която би могла да бъде полезна "за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата", в периода между август 2020 г. и февруари 2023 г.

И тримата мъже и двете жени официално се признаха за невинни по време на изслушване в лондонския съд "Олд Бейли". Русев, Иванова и Джамбазов отхвърлиха и второто обвинение за притежание на 18 фалшиви документа. Те включват български, британски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, испанска лична карта и чешка шофьорска книжка.38-годишният Тихомир Иванчев, шестият българин, който също е обвинен в шпионаж, беше официално присъединен към делото, но не даде показания. На предишното изслушване британските прокурори заявиха, че обвиняемите са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и враждебни действия от името на Русия срещу конкретни цели, включително за потенциални отвличания.

За предполагаемия оперативен център на групата във Великобритания е посочен домът на Русев, като е посочено, че мрежата е получавала задачи от лице, идентифицирано като Ян Марсалек. Марсалек, бивш главен оперативен директор на фалиралата компания за разплащания Wirecard, не е обвинен в престъпление във Великобритания, но е посочен като съучастник в обвинителния акт.

 

Той е издирван от германската полиция заради предполагаема измама и понастоящем местонахождението му е неизвестно. Делото е отложено за следващото изслушване на 16 май, а двамата трябва да се изправят пред съда през октомври.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама