НОВИНИ


"Ислямска държава" пое отговорност за атаката край Москва

14 16016 22.03.2024

Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Подмосковието. Това пишат руски медии, като цитират канали в "Телеграм" на групировката (част от тях не са достъпни в България).


По-рано американски медии писаха, че в предупреждение на САЩ за терористична атака в Русия отпреди няколко седмици се говори тъкмо за "Ислямска държава в Хорасан", известна на английски като ISIS-K.


Това е групировката, която пое отговорност и за кървав атентат в края на лятото на 2021 г. на летището в Кабул, докато хиляди чужденци и афганистанци бягаха от Афганистан с изтегляне на американската армия, довело до връщане на талибаните на власт. "Ислямска държава в Хорасан" е основният противник на талибаните, които поддържат отношения с Москва. Пише сайта dnevnik.bg




Към съобщението обаче има и резерви. "Медуза" пише, че мнозина допускат възможността информацията да е фалшива, тъй като смятат, че използваният шаблон в съобщението не отговаря на предпочитания от групировката. 


Освен това "Ислямска държава" през последното десетилетие неведнъж е поемала отговорност за атентати по света, за които има доказателства, че са извършени от друга организация.

 

За терористичния акт може да прочетете тук

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама