НОВИНИ


Тодоровден е! Легенди и традиции

2 2578 23.03.2024
Тодоровден е! Легенди и традиции
Честит имен ден!

В българския църковен календар първата седмица от Великденските пости е наречена Тодорова неделя, името й идва от Тодоровден. Наименованията на дните от Тодоровата неделя идват от обичаите, които се извършват на съответния ден, както и от народните вярвания за всеки един ден от седмицата.


 Какво се прави на Благовещение? На Чист понеделник традицията е жените да измият всички блажни съдове с гореща вода. Черен вторник наричан още лош, сух, глух или усовски, се смята за най-лошия от всички вторници през годината. През Луда сряда според народните вярвания всички трябва да празнуват, за да се предпазят от лудост и да запазят баланса в живота си. На Въртолома четвъртъкът традицията изисква строгото спазване на някои забрани, с които се цели да се предпазят хората и домашните животни от „въртоглавие". На Шеметен петък не се работи, за да се предпази човек от болести, а реколтата - от гръм, градушка и суша.

 

Събота се чества Тодоровден, този празник носи името си от Свети Тодор. Поверието гласи, че на този ден Свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Господ да измоли лятото да се върне на Земята. И понеже Господ уважава светеца, още докато той изрича молбата си, отвън, на мястото, където е забоден маждракът (копието на светеца), започва да се издига пара и земята се затопля. Именно в негова чест се устройват надбягвания с коне в цялата страна, от тук и названието "Конски Великден".

 

На Тодоровден при изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. После идва ред на конните състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа.

 

Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.

 

Жените размесват и раздават обредни хлябове, като едновременно подскача, бяга, имитира движението и цвиленето на конете, а от тях се дава и на конете. Вари се и жито, което се благославя в църковния храм. Трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „Тудорова леща“.

 

Имен ден празнуват Тодор, Теодор, Тео, Божидар и женските варианти на имената.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама