НОВИНИ


Икономистът Мика Зайкова: Избори 2 в 1 ще ни струват около 260-280 милиона

11 2418 23.03.2024
Икономистът Мика Зайкова: Избори 2 в 1 ще ни струват около 260-280 милиона
Мика Зайкова

"Базирам се на последния избор на европарламента през 2019 година. Тогава предварителната сметка е била 31 млн. и 200 хил. – само за евроизборите. Само че от 2019 година досега инфлацията се е повишила около 35%. Тогава изборите са ни стрували около 35 млн. За да проведем нови парламентарни избори, ние трябва да удвоим тази сума. Тя излиза около 151 млн. и още 50-60 млн., защото има инфлация. Това заяви икономистът Мика Зайкова.


На българската политическа сцена се случва нещо, което ако го определя като цирк, ще бъде много слабо. Това е вредно за развитието на българската икономика, за инвестициите и за качеството на живота на българите, което все повече се отдалечава от средното качество на живота на хората в Европа и Европейския съюз. Това каза пред "Фокус" финансовият експерт и доайен в 45-тото и 46-тото Народно събрани.

 

"Изборите са еманация на демокрацията и те не са мръсна дума, но в момента би било много лошо да провеждаме такива. Това ще ни отдалечи от двата основни приоритета – Еврозоната и Шенген. Българите остават най-бедните – отпреди няколко дни сме и най-нещастните в Европейския съюз. Ако останем извън Еврозоната още 1-2 години, заемите, които България взема усилено, за да си попълни и нагласи дефицита, ще носят със всяка година много по-високи лихви. Ако сме в Еврозоната, ще имаме лихви от порядъка на 3-3 и нещо процента. Сега нашите външни заеми растат непрекъснато. Би трябвало да тръгнат от 8% и да стигнат над 11%. Това е допълнително обедняване и лишаване на българските граждани от важни и съществени неща. Второ – извън Еврозоната ние се лишаваме от погледа на стабилни инвеститори. По-лошото е, че вече дошли, инвеститори си тръгват от България по две причини. Основната – общото политическо състояние – в разградена държава сме. Кои инвеститор иска да работи в една нереформирана съдебна система, в която парите му не са гарантирани? Кой инвеститор иска да работи в страна, която няма визия за развитие и по отношение на доходите, и по отношение на пазара на труда? Докога ще бъдем държава второ качество? Нашите политици май въобще не мислят нито за държавата, нито за нейното развитие, нито за хората, които прогресивно обедняват и продължават да я напускат. Това е много тревожен факт“, коментира тя пред Агенция Фокус."Да вземем за пример последните два бюджета. Приходите са направо имагинерни. Ръстът на БВП е някаква фантазия. Няма нито една уважаваща себе си финансова институция в света, която би си представила България да има ръст на БВП през 2024 година 3,2%, като той се колебае между 1-1,5%.“, обясни Мика Зайкова.

 

 

 правят, ме навежда на мисълта, че никой не мисли за хората. Май мислят само за джобовете си“, смята финансовият експерт.

На въпрос дали е възможно ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все пак да се разберат, Зайкова каза: "Властта е сладко нещо и май на тия не им се иска да се откажат. Жаждата за власт, особено в ПП, е много голяма“.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама