НОВИНИ


Мария Габриел оттегля кандидатурата си за министър-председател, ГЕРБ няма да участват в преговори за втори мандат

64 4232 24.03.2024
Мария Габриел оттегля кандидатурата си за министър-председател, ГЕРБ няма да участват в преговори за втори мандат
Мария Габриел БГНЕС

Мария Габриел ще внесе в понеделник писмо в Народното събрание, с което оттегля кандидатурата си за министър-председател. Това обяви на брифинг в централата на ГЕРБ самата тя и добави, че ГЕРБ няма да участва повече в преговори и няма да подкрепи правителство с втория мандат.


„Оценявам, че разговорите продължиха и през последните дни. Благодаря на всички за търпението и най-вече на моя преговорен екип. Благодаря изключително на Николай Денков. Последните месеци стана ясно, че важни реформи за България се случват с ГЕРБ. Показахме, че може да отстъпим в името на националния интерес. И вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме „не”. „Не” на постоянните нови условия. Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа от среща искането ни за споделена отговорност", каза още Габриел.Тя изрази съжаление от създалата се ситуация. „Надявам се да се върнем към нея след избори, които се надявам да се проведат с мисъл за страната и повече смирение и прозрачност за повече отговорност. Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи до ден последен на това правителство. Благодаря на всички колеги, с които не си казахме лоша дума", уточни Мария Габриел.

 

„В опцията за избори искам да покажа колко е важно това, че кампанията ще зависи от нас - дали ще се нахъсват хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората, или ще си дадем време ясно да откроим важните приоритети и ще се отиде на преговори след изборите с уважение към другия", допълни тя.
Припомняме, че на 5 март министър-председателят акад. Николай Денков подаде оставка и заяви, че по този начин изпълнява ангажимента, който е поел със съвместната декларация от 6 юни 2023 г. за ротация във властта между управляващите коалиции "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, съгласно която вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел трябваше да оглави правителството за следващите 9 месеца.

 

На 6 март парламентът гласува оставката на Николай Денков като министър-председател. Последваха преговори между двете коалиции – ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“. На 17 март на извънреден брифинг от ГЕРБ поискаха равнопоставеност в управлението, а по-късно същата вечер от „Продължаваме промяната – Демократична България“ ги призоваха за още разговори.

 

На 18 март президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарната група ГЕРБ-СДС - Мария Габриел. На 19 март Габриел върна изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. В следобедните часове държавният глава подписа указ, с който предложи на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

 

По-късно от ПП-ДБ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях и призоваха президента да оттегли указа си.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама