НОВИНИ


Италия засилва антитерористичното наблюдение в страната след нападението в "Крокус сити хол" в Красногорск

0 2280 25.03.2024
Италия засилва антитерористичното наблюдение в страната след нападението в
БГНЕС

Националният комитет за обществен ред и сигурност на Италия реши днес да засили антитерористичното наблюдение в страната след терористичното нападение в петък в концертната зала "Крокус сити хол" в руския град в Подмосковието Красногорск, при която загинаха най-малко 137 души, съобщи италианската новинарска агенция АНСА, като припомни, че отговорност за атаката е поела джихадистката групировка "Ислямска държава".


По време на заседание във вътрешното министерство на републиката комитетът е постигнал консенсус относно „важността да се продължи внимателната мониторингова дейност, включително в интернет, от полицията и разузнавателните служби, за да се открият възможни рискови ситуации на територията на страната“. 

 

Присъстващите информираха, че са осъществили „детайлен анализ на терористичното нападение в Русия с цел да се обновят мерките за защита срещу тероризма, които са в сила в момента“.Дейностите за наблюдение и контрол следва се подсилят с идването на Великденските празници (тази година католиците празнуват Великден тази неделя, на 31 март – бел. ред.), като ще се фокусират върху местата за масово събиране или преминаване на хора, а също така върху поверителните обекти. 

 

Вчера заместник-секретарят на италианското правителство Алфредо Мантовано отбеляза, че водещата терористична заплаха, с която Италия се конфронтира в момента, идва по-скоро от „вълци единаци“, а не от организирани престъпни групи като тази, извършила в петък терористичната атака в Красногорск.„Заплахата не е от подобни организирани групи. Вярвам, че в Италия група като действалата при атаката в Русия, която е била обучавана и е получила логистична подкрепа, би била засечена по-бързо“, коментира Мантовано в ефира на телевизия РАИ.

 

„Най-голямата заплаха идва от вербуването онлайн. Рискът от самостоятелното действие на „вълци-единаци? Да, такова нещо се е случвало в други европейски държави. Италия винаги е отделяла постоянно внимание на тероризма на много фронтове“, уточни той. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама