НОВИНИ


ГЕРБ със следваща стъпка към неуспешен мандат - внесоха проект на решение в НС

11 2533 25.03.2024
ГЕРБ със следваща стъпка към неуспешен мандат - внесоха проект на решение в НС
Теменужка Петкова БГНЕС

ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение мандатът за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел да бъде обявен за "приключил неуспешно", показва справка в интернет страницата на Народното събрание. 


Единствен вносител на проекта на решение е заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова - бившият министър на енергетиката, който подписа пътната карта с "Газпром", след който бе построен "Турски поток", чрез който Украйна бе заобиколена от Путин, а след това - нападната от него.



В проекта на решение се посочва: "Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 и чл. 99, ал. 4 от Конституцията на Република България и като констатира, че със заявление N2 49-403-01-3 от 25 март 2024 г. Мария Габриел - предложена да бъде избрана за министър-председател на Република България с Указ N2 74 от 19 март 2024 г. на президента на републиката, е оттеглила заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство и че няма да участва в процедурата по избора и да предлага структура и състав на Министерския съвет, реши мандатът за образуване на правителство приключва неуспешно". 


.

По-рано днес Мария Габриел подаде заявление до Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерския съвет.

 

Мария Габриел подчертава , че “координираният отказ от и нежелание за участие в кабинета Габриел-Денков на 11 министри от кабинета “Денков-Габриел”, чрез формулярни/бланкови заявления и липсата на съгласие по време на последвалите преговори, обезсмисля процедурата по избирането на министър-председател и състав на правителство.

 

Самият отказ от 11 министри, предложени в кабинета, дойде, след като се разбра, че те всъщност не са давали съгласието си да бъдат включени в него. Това заявиха от ПП-ДБ, след като Габриел върна папката с мандата на президента Румен Радев.



По всяка вероятност отиваме към следващи предсрочни избори, освен ако двете формации не намерят начин да уточнят как да се случи ротацията.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама