НОВИНИ


Иво Инджев: Антиамериканизмът в Русия е стигнал до такива мащаби, че дори нещо полезно да дойде от САЩ, то се неглижира

14 2962 25.03.2024
Иво Инджев: Антиамериканизмът в Русия е стигнал до такива мащаби, че дори нещо полезно да дойде от САЩ, то се неглижира
Журналистът Иво Инджев Стопкадър: bTV

"Антиамериканизмът в Русия е стигнал до такива мащаби, че дори и нещо полезно да дойде от САЩ, те намират начин да го обърнат наопаки. Путин има самочувствието, че той е най-информиран в собствената си държава. Оказа се, че това не е така."


Това мнение изрази в ефира на предаването "Лице в лице" по bTV журналистът Иво Инджев във връзка с бруталния терористичен акт в Подмосковието.

 

По думите му ако американците действително са разбрали, че предстои подобно нападение, това е било, не защото са подслушвали някой бръснар-таджик, а те са слушали ФСБ.



"Няма отговор защо специалните части са пристигнали на мястото на атентата с такова закъснение. Същата тази сграда (бел. ред. на "Крокус сити хол") дели една ограда с местната власт. Да не говорим, че когато пристигат специалните части, те се изчакват взаимно с пожарникарите - абсолютно абсурдна ситуация от гледна точка на логиката", обясни анализаторът.

 

Запитан дали Путин е замесен в инцидента, Инджев каза следното:

 

"Защо му е на Хитлер да пали Райхстага? За да утвърди властта си. Предстои да разберем какви още репресии ще има в Русия. Има вероятност да се върне смъртното наказание, но за да се случи това, трябва да се отмени цялата конституция. Има сериозна ескалация на репресиите в Руската федерация. Путин живее в един свой собствен свят, в който той се чувства заплашен и застрашен от целия свят, с изключение на Лукашенко", коментира още експертът.



На въпрос може ли да бъде толкова жесток режимът в Русия, журналистът отговори:

 

"Кремъл уби Литвиненко. Той загина по жесток начин. Навални пък беше ликвидиран чрез една дълга инквизиция. Става дума за пълен контрол над населението и всяване на страх. Много е вероятно да се надигне вълна от ксенофобия в Русия - таджиките в момента са най-черните дяволи в страната", смята той.

 

Относно руската инвазия в Украйна, Инджев отбеляза, че е изключително важно нападната страна да бъде подкрепяна в дългосрочен план.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама