НОВИНИ


Русия с провокация към Полша - руският посланик не се яви да обясни за руската крилaта ракета

6 3190 25.03.2024
Русия с провокация към Полша - руският посланик не се яви да обясни за руската крилaта ракета
БГНЕС

Руският посланик в Полша Сергей Андреев не дойде във външното министерство във Варшава, въпреки че беше привикан в него, съобщи говорителят на ведомството Павел Вронски, цитиран от световните агенции.


„Посланикът на руската федерация не пристигна днес в министерството, за да даде обяснения за инцидента, свързан с руската крилата ракета, която на 24 март наруши полското въздушно пространство“, заяви Вронски.



Сергей Андреев заяви пред РИА Новости, че не е отишъл в министерството, защото полските власти не са представили доказателства за нарушение на въздушното пространство. Той допълни, че все още чака доказателства след обвиненията от полска страна за подобен инцидент от 29 декември миналата година. 

 

Според полското военно командване ракетата, изстреляна от руската авиация, е навлязла на два километра в полското въздушно пространство в района на град Осердув в Люблинското воевовство на границата с Украйна и го е напуснала след 39 секунди. 

 

Полша извика руския посланик, за да протестира срещу навлизането на руска крилата ракета във въздушното ѝ пространство на 24 март.

 

"На 24 март в 04:23 ч. имаше нарушение на полското въздушно пространство от една крилата ракета, изстреляна от Руската федерация", се казва в изявление на полските въоръжени сили в социалната мрежа "Екс".

 

Обектът навлезе в полското въздушно пространство край Осердув в Любелското воеводство и остана в полското въздушно пространство в продължение на 39 секунди, през цялото време на полета си обектът бе наблюдаван с военните радарни системи, уточняват полските въоръжени сили.

 

Русия нанесе на 24 март въздушни удари по Киев и по Лвовска област, която се намира в Западна Украйна. Полските въоръжени сили тогава съобщиха, че заради атаката срещу Западна Украйна е задействана полската авиация и авиацията на съюзни страни.



Полско село на границата с Украйна бе ударено от ракета през ноември 2022 година. Тогава загинаха двама цивилни, а западни официални лица предположиха, че става дума за украинска противовъздушна ракета.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама