НОВИНИ


Украинските сили се намират в сложна ситуация край град Часив Яр, където Русия съсредоточава настъплението си

5 2814 26.03.2024
Украинските сили се намират в сложна ситуация край град Часив Яр, където Русия съсредоточава настъплението си
БГНЕС

Украинските сили се намират в "сложна" ситуация край източния украински град Часив Яр, където Русия съсредоточава настъплението си, съобщи вчера украинската армия, цитирана от Франс прес.


През последните месеци Москва осъществи прогрес на фронтовата линия, като използва предимствата си, тъй като Киев е изправен пред дефицит на боеприпаси, за които разчита на западните си съюзници.

 

"Ситуацията по отношение на Часив Яр е сложна и напрегната и това не е първият ден", в който това е така, коментира Олег Калашников, пресаташе на 26-та украинска артилерийска бригада.



"Днес там се съсредоточават усилията на противника в неговите щурмови операции. Те се опитват да пробият отбраната ни, за да достигнат до Часив Яр", отбеляза той.

 

По думите му Русия е засилила използването на мощни управляеми бомби в района и ги "хвърля по населените места и по нашите укрепени позиции".



Украйна е в отбранителна позиция от няколко месеца, поради липса на боеприпаси. Обещаният от Вашингтон пакет от военна помощ в размер на 60 млрд. долара (55 млрд. евро) е блокиран от месеци заради политическото съперничество между републиканците и демократите в Конгреса на САЩ, припомня АФП.

 

В петък командващият сухопътните сили на Украйна посочи, че руска лятна офанзива с участието на 100 000 войници е "възможна", но че това е "най-мрачната прогноза".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама