БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Икономистът Георги Ангелов: Отлагаме еврото с 2 години със спиралата от избори

3 2923 26.03.2024
Икономистът Георги Ангелов: Отлагаме еврото с 2 години със спиралата от избори
Георги Ангелов

С две години ще отложи влизането ни в еврозоната политическата ни нестабилност - спирала от избори. Това предупреди старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Така стана и преди две години, когато вървяхме заедно с Хърватия, дори бяхме малко по-нопред, но те влязоха, а ние не заради политическата нестабилонст, обясни топ финансистът пред БНТ.


Още не изпълняваме прословутият инфлационен критерий, за да се впишем в него. Средната инфлация за последните 12 месеца трябва да е до 3,9%, а тя е 6,9%, посочи обаче икономистът Георги Вулждев. Значи така или иначе не влизаме, дори да няма политическа криза. Не може да се приложи изкючението, направено за Хърватия, категоричен бе той.

 

Около 5,5% бе разликата в инфлацията между нас и еврозоната, сега е стопена на 2%, по-голям оптимист е Георги Ангелов. Въпросът е дали ще стане през 2025 г., или през 2026-а. Въпросът обаче е и как ще работят регулаторите. Например цената на парното се държи по-висока от пазарните нива, това влияе на инфлацията, въпросът е регулаторите да си вършат работата, настоя той.

 

Балансът при жилищното кредитиране открои пък Вулджев, призовайки за работа в тази посока на БНБ. Да се внимава с ипотечното кредитиране, призова и Ангелов. БНБ и Министерството на финансите могат да направят повече за намаляване на инфлацията, това ще успокои и хората, допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама