НОВИНИ


Народното събрание прие отказа на Мария Габриел от премиерския пост

1 2512 26.03.2024
Народното събрание прие отказа на Мария Габриел от премиерския пост
В парламента

Парламентът прие отказа на Мария Габриел от поста министър-председател на България. С това се счита, че първият мандат е неизпълнен. Предложението беше прието от депутатите с 226 гласа "за", 1 въздържал се и нито един против.


Проектът на решение беше внесен в понеделник от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, след като преди това сутринта номинираната за министър-председател от най-голямата парламентарна група Мария Габриел подаде писмо в Народното събрание, с което се отказва от кандидатурата си и заяви, че няма да предложи състав и структура на Министерския съвет.

 

В хода на разискванията в пленарната зала от ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ вторият мандат да бъде реализиран като национален - общ с премиер отново, предложен от ГЕРБ.

"Готови сме да реализираме втория мандат като общ с ГЕРБ-СДС", съобщи от парламентарната трибуна ген. Атанас Атанасов.

 

"Това не е покана за преговори. Това е предложение с израз на готовност да изпълним ангажиментите, които публично поехме преди 9 месеца", добави той.

ПП-ДБ предложи на ГЕРБ-СДС вторият мандат да е национален и общ

 

От своя страна Кирил Петков призова ГЕРБ да направят стъпка напред, за да се случат реформите - в съдебната система, в службите, в регулаторите.

"Ако регулаторите, съдебната система и службите не бъдат оправени, не сме постигнали европейска държава. Преди 9 месеца говорихме за 18 месеца управление. Трябва да си спазвате думата", заяви Петков.

 

Опозицията веднага реагира, първо с възгласи в залата.

 

"Вие да се молите, а вашите колеги от ГЕРБ-СДС да се смеят. Единственото, което може да Ви осигури втори мандат е да предложите Борисов за премиер. Наистина Ви съжалявам", обърна се зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски към Атанас Атанасов и декларацията на ПП-ДБ.

 

"Думата харакири от днес има ново значение - хараKиро", заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов в реплика към Кирил Петков.

Пеевски: Ясно е, че отиваме на избори

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, заяви, че гласуваният успешно отказ на Габриел да бъде премиер е "един естествен и нормален край на една ненормална коалиция".

"Тези, които искаха да се справят с паралелната държава се прегърнаха с мафията и предложиха да делят държавата с нея. Всичко това бе облечено в красиви думи за евроатлантизъм, за висши цели-Еврозона, Шенген, ПВУ и по-високо качество на живот, се провалиха тотално", посочи Нинова.

 

"Вместо Шенген, получихме мигранти, еврозоната е далечна цел, за качеството на живот да не говорим, защото не проговорихте за реформа в здравеопазването и в други ключови ресори. През цялото време спорехте за власт", добави Нинова.

 

Тя обясни, че БСП няма да участва във втория мандат, няма да приеме и третия.

 

Атака дойде и от "Възраждане", които видяха изход само в нови избори, но и обвиниха ПП за "може би ниската избирателна активност".

 

"Българите са отвратени от това, което се случва. Със срамни коалиции с ГЕРБ, ДПС стигаме до там, че хората се отвращават от изборите", заяви депутатът Цончо Ганев.

ГЕРБ-СДС и ДПС запазиха мълчание по време на дебатите за провала на първия мандат.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама