НОВИНИ


Вътрешен човек разкри аудиозапис, уличаващ в корупция правителството на Орбан

4 2911 26.03.2024
Вътрешен човек разкри аудиозапис, уличаващ в корупция правителството на Орбан
БГНЕС

Бивш вътрешен човек в унгарското правителство, превърнал се в негов критик, днес публикува аудиозапис, който според него доказва, че висши служители са заговорничили, за да прикрият корупция – най-новото развитие на скандала, разклатил позициите на премиера Виктор Орбан в политиката на страната, съобщава БТА.


В началото на февруари избухнаха най-големите протести в Унгария от години, когато стана ясно, че президентката е помилвала човек, изпратен в затвора за прикриване на сексуални посегателства над деца, извършвани от директора на държавно сиропиталище.

 

Близките съюзници на Орбан, включително президентката Каталин Новак и министърката на правосъдието Юдит Варга, бяха принудени да подадат оставка в резултат на общественото възмущение.

Последните обвинения идват от бившия съпруг на Варга, Петер Мадяр, бивш вътрешен човек в политическите кръгове, който твърди, че е станал разобличител, за да разкрие мащабите на скандала. 

 

Днес той публикува във "Фейсбук" и ЮТюб запис, в който гласът на Варга описва как други държавни служители са направили така, че от съдебните протоколи да бъдат заличени доказателства, за да прикрият ролята си в корупционни бизнес сделки. 

 

"Те посочват на прокурорите какво трябва да бъде премахнато", казва Варга в записа, който според Мадяр е направен по време на разговор в апартамента на бившата двойка.

 

Днес той предаде записа на прокуратурата в Будапеща, за да бъде използван като доказателство.

В публикация във "Фейсбук" Варга обвинява Мадяр в домашно насилие по време на брака им и твърди, че тя е направила изявленията под натиск.

"Казах това, което той искаше да чуе, за да мога да се измъкна възможно най-скоро. В ситуация като тази всеки човек може да каже неща, които не мисли, в състояние на сплашване", пише Варга. По-късно Мадяр отрече тези твърдения в отделен пост във "Фейсбук". 

 

Някога високопоставен, но малко известен член на политическото обкръжение на Орбан, Мадяр стана известен, когато през февруари даде интервю за популярния канал в ЮТюб "Партизан", в което обвини правителството в широко разпространена корупция и в използване на клеветнически кампании за дискредитиране на опоненти. 

 

На 15 март Мадяр се обърна към десетки хиляди души в Будапеща и обяви плановете си за създаване на нова политическа партия, която да оспори 14-годишната хватка на управляващата партия върху властта като алтернатива на фрагментираната опозиция в Унгария.

 

Скандалът предизвика безпрецедентна политическа криза в правителството на Орбан, който ръководи Унгария от 2010 г. насам.

 

Кабинетът нарече Мадяр опортюнист, който се опитва да направи нова кариера след развода си с Варга и загубата на позиции в няколко държавни компании. 

Мадяр се обяви срещу официалната корупция в Унгария, обвинявайки Орбан, че контролира непотистка система от олигарси, които се обогатяват чрез несправедливо възложени държавни поръчки. 

 

След като прекара днес близо четири часа в прокуратурата, Мадяр заяви пред журналисти, че предполагаемата фалшификация на доказателства е "най-големият юридически и политически скандал през последните 30 години".

В последните си публични изяви Мадяр взе на прицел по-специално Антал Роган, началник на канцеларията на Орбан, който отговаря за правителствените комуникации, както и за тайните служби на страната. Огласеният днес запис показва, че Роган е ръководил усилията за манипулиране на доказателствата. 

 

Варга беше министърка на правосъдието на Унгария до февруари, когато подаде оставка в разгара на политически скандал, след като стана ясно, че тогавашната президентка Новак е помилвала осъден съучастник в дело за сексуално насилие над деца.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама