НОВИНИ


Искат забрана за разкриване на нови болници до утвърждаване на здравната карта

2 2477 27.03.2024
Искат забрана за разкриване на нови болници до утвърждаване на здравната карта
скрийншот

В оставащите дни ще мобилизираме всички усилия на правителството да придвижим най-важните решения в полза на хората и на бизнеса, дори и в среда на предизборна кампания и без редовно правителство. Това каза премиерът в оставка Николай Денков в началото на днешното заседание на правителството.


Здравеопазването е сред ключовите сектори, които не трябва да падат жертва на политическата нестабилност. Миналата седмица съобщихме, че от следващия месец над 400 лекарства за сърдечносъдови заболявания ще бъдат безплатни, а други над 300 ще бъдат с намалено доплащане, добави той.

 

Днес, в изпълнение на управленската програма на правителството, ще предложим и важни промени в Закона за лечебните заведения. Промените въвеждат забрана за разкриване на нови болници до утвърждаване на новата здравна карта на страната, обяви Денков.

Защо е важно това – Националната здравна карта показва реалните потребности на хората в различните региони – къде има нужда да се разкрият нови болнични легла, къде има нужда от повече специалисти и къде е необходимо здравната каса да покрие тези нужди. Последната Национална здравна карта е правена през 2018 г. При сегашната ситуация, при която няма ограничение за разкриване на нови болници, в някои региони и области се оказваме с ненужно много болнични легла на фона на липсващ персонал, а в други области хората нямат реален достъп до качествени здравни грижи, посочи министър-председателят в оставка.

 

Затова в този мандат Министерството на здравеопазването започна актуализация на Националната здравна карта на България. Следващото правителство може и следва да завърши този процес за около два месеца. Със законопроекта, който днес ще одобрим и ще предоставим за гласуване в Народното събрание, ще дадем възможност на НЗОК да планира възможно най-ефективно нейните ресурси спрямо реалните нужди на хората. Така държавата ще гарантира, че има осигурена болнична грижа и достатъчно специалисти за всички пациенти, независимо от това къде живеят те, каза още Николай Денков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама