НОВИНИ


ООН: Русия е измъчвала и екзекутирала десетки украински военнопленници през зимата

0 2606 27.03.2024
ООН: Русия е измъчвала и екзекутирала десетки украински военнопленници през зимата

Според доклади, получени от органа на ООН за наблюдение на правата на човека, Русия може да е екзекутирала повече от 30 наскоро пленени украински военнопленници през зимните месеци. Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека "потвърди три от тези инциденти, при които руски военнослужещи са екзекутирали седем украински военнослужещи ", се казва в последния доклад на ООН за състоянието на правата на човека в Украйна, публикуван във вторник и цитиран от politico.eu.


От декември до февруари, когато нахлуващите руски сили на президента Владимир Путин бързо напредваха в Авдеевка, Донецка област, и се опитваха да си върнат Роботин в Запорожка област, в социалните мрежи бяха публикувани десетки видеоклипове с екзекуции. В осем от съобщените случаи видеоклиповете показват как руски военнослужещи убиват украински военнопленници, които са сложили оръжието си, или използват други пленени украински военнопленници като жив щит.

 

"Към 29 февруари 2024 г. OHCHR е получило потвърждаваща информация за един от видеоклиповете", се казва в доклада. "В този видеозапис това, което изглежда като група въоръжени руски войници, стои на 15-20 метра зад трима украински военнослужещи, които са коленичили с ръце зад главите си. След няколко секунди от оръжията на руските войници се появява дим, а украинските военнослужещи падат на земята." "След това един от въоръжените войници се приближава до телата и стреля по един от войниците, лежащ на земята", се казва в доклада.

 

През зимата Русия освободи и 60 украински военнопленници. Един от тях потвърди пред OHCHR, че инцидентът, показан във видеото, се е случил край Роботине през декември 2023 г. и че убитите военнослужещи са били от неговото подразделение. При друг инцидент трима украински военнопленници, пленени от руски войски, са екзекутирани в началото на януари 2024 г. в Запорожие.

 

"Според един свидетел двама украински войници са били екзекутирани на място, след като са се предали. Руските военнослужещи са убили трети украински военнопленник, който е бил ранен от мина, докато е бил принуждаван от руските военнослужещи да извършва разминиране", се посочва в доклада.
Освободените военнопленници също така заявиха пред ООН, че руските сили са ги измъчвали по време на пленничеството.


"В един от случаите украински военнопленник описва, че е бил заловен от руските въоръжени сили през ноември 2023 г. в Запорожка област и отведен в навес в частно домакинство, където трима руски военнослужещи са го разпитвали и измъчвали, за да извлекат информация от военен характер", се казва в доклада. "Извършителите са го ритали в лицето и торса с такава сила, че ребрата му са били счупени, задушавали са го с найлонова торба и са го заплашвали, че ще го екзекутират и ще му отрежат ухото, като са притискали към него нож."

 

Според доклада 39 от 60-те военнопленници също така "разкриват, че са били подложени на сексуално насилие по време на интернирането си, включително опити за изнасилване, заплахи за изнасилване и кастрация, побой или нанасяне на електрически удари по гениталиите, както и многократно насилствено разголване, включително по време на разпити и за проверка за татуировки".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама