НОВИНИ


СЗО: Всеки шести ученик е ставал жертва на кибертормоз

0 2265 27.03.2024
СЗО: Всеки шести ученик е ставал жертва на кибертормоз
БГНЕС

Всеки шести ученик е ставал жертва на кибертормоз, се изтъква в доклад на Световната здравна организация (СЗО) за здравното поведение на децата в училищна възраст, публикуван в Копенхаген, цитиран от ДПА.


Насилието в онлайн пространството е нараснало значително след публикуването на доклада през 2018 г. Настоящият доклад включва данни в периода от 2018 г. до 2022 г.

 

Около 15 % от учениците вече са се сблъсквали с кибертормоз. От регистрираните 12% в доклада през 2018 г. делът на жертвите сред момчетата се е увеличил до 15 %, а сред момичетата – от 13 % на 16 процента. Един на всеки осем ученици на възраст между 11 и 15 години посочва, че вече е тормозил някого в дигиталното пространство.Докато в доклада от 2018 г. 11% от момчетата са отбелязали, че са тормозили някого в цифровото пространство, сега този дял е нараснал до 14 на сто. При момичетата този процент се е увеличил от 7 % на 9 процента.

 

Документът се концентрира предимно върху моделите на тормоз и насилие сред децата и младите хора. В него са анализирани данни на над 279 000 млади хора. За целите на проучването на здравното поведение при деца в училищна възраст, на всеки четири години се изследват деца на възраст между 11 и 15 години. Последното проучване през 2021 и 2022 г. се проведе в 44 държави и региони в Европа, Централна Азия и Канада.Докладът постановява освен това, че броят на случаите на тормоз в училищата е останал относително стабилен. Около 11% от учениците са споделили, че са били тормозени в училище, а 6%, че са тормозили някого в училище. Това поведение е по-често срещано сред момчетата (8 %), отколкото сред момичетата (6 %).


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама