НОВИНИ


Социологът Елена Дариева: На избирателната активност много ще повлияе това дали изборите ще са 2 в 1

1 2334 27.03.2024
Социологът Елена Дариева: На избирателната активност много ще повлияе това дали изборите ще са 2 в 1
Социологът Елена Дариева БГНЕС

"На избирателната активност много ще повлияе това дали изборите ще са 2 в 1 с европейските, или ще са на отделни дати."


Това мнение изрази пред БНР социологът Елена Дариева от агенция "Насока".

 

По думите й нараства нежеланието на българските граждани да следят случващото се на политическата сцена. Според нея забелязваме много ясен отлив от желание за гласуване."Политиката е въпрос на доверие, което се дава от избирателите, то не е въпрос на самооценка", смята специалистът.

 

Дариева изтъкна, че тепърва ще слушаме борбата на интерпретациите кой е виновен да има предсрочни избори:

 

"Независимо от убедителността им, всяка от интерпретациите ще остане валидна в рамките на електората на съответната политическа сила. Имаме водещите две интерпретации - на ПП-ДБ, че ГЕРБ не искат да се реализират реформите, а на ГЕРБ-СДС е, че битката за постове и стремежът на ПП-ДБ за власт е причината. Но имаме имаме интерпретациите и на опозиционните партии. Всяка от тях ще получи допълнителна плътност в рамките на предстоящата предизборна кампания". Социологът смята, че държавният глава Румен Радев, който се чувства ощетен от промените в Конституцията, използва възможността за реванш и да отправи упрек към ПП-ДБ:

 

"Вижда се притеснението, което възниква заради сроковете, а и листата на потенциалните служебни премиери е доста къса, днес стана и още по-къса след оставката на заместник-омбудсмана Елена Маркова. Управителят и подуправителите на БНБ са подали запитване до ЕЦБ и са получили отговор, че не могат да съвместяват двете длъжности - със служебен министър-председател. Което поставя въпроса кой в началото на 6-годишен мандат на такава престижна висока позиция би отстъпил за съмнителната чест да бъде служебен премиер, който да се занимава само с организирането на изборите".Тя прогнозира много турбуленции около конституционната процедура по назначаване на служебен премиер и кабинет.

 

Елена Дариева изказа скептицизъм по отношение на реформите, които трябваше да бъдат осъществени:

 

"И реформите, и приоритетите на страната във външнополитически аспект (Шенген и еврозоната - б.р.) се отдалечават". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама