НОВИНИ


Христо Иванов вижда избори две в едно на 9 юни. Разбира дискомфорта на Радев, "Конституцията не е упътване за асансьор"

21 2862 27.03.2024
Христо Иванов вижда избори две в едно на 9 юни. Разбира дискомфорта на Радев,
Христо Иванов

Възможно е на 9-ти юни да имаме избори две в едно, заяви Христо Иванов. "Разумно е изборите да бъдат две в едно, защото не сме толкова богата страна, за да хвърляме пари през прозореца", заяви Иванов. По отношение на конституционните промени, Иванов коментира: "Стремели сме се да върнем политическия процес към някаква нормалност. Разбирам дискомфорта на екипа на президента да прилага новата материя, но Конституцията не е упътване за ползване за асансьор".


"Нашето първоначално предложение беше редовният кабинет да бъде преназначаван като служебен с указ на президента и да има наложени ограничени правомощия - това е тенденция и модел в Европа. Конституционните текстове се пишат за десетилетия напред, а не за някаква конюнктура", обясни Иванов в ефира на "Лице в лице" по bTV.По думите му идеята за създаване на списък с кандидати за бъдещи служебни премиери е била обща идея, одобрена и от трите партии в конституционното мнозинство - ПП - ДБ, ГЕРБ и ДПС.

 

На въпрос защо преговорите за ротация се провалиха, Иванов бе категоричен, че в никакъв случай това не е била целта на ПП-ДБ. "Не сме искали цялата власт. Искали сме оставката на вътрешния министър, с аргументи. Тези аргументи са в интерес и на двете политически сили, ако искаме наистина реформа. Този човек допусна полицейско насилие в София. Тогава му поискахме за първи път оставката“, аргументира се Иванов.

 

"Самият факт, че Борисов не участваше в тези преговори, показваше камуфлажния характер на цялото мероприятие“, заяви Иванов.

 

"Четири пъти ГЕРБ взривиха публично процеса на преговори. Пет пъти имаше различни ултиматуми. Търсеха се начини да се прекъсне процеса. Всичко, което се лее в момента, са поводи. Това правителство изобщо го имаше заради сложен компромис, направен за 18 месеца. Нямаше основание да се иска преговаряне на споразумението. Оплакват се, че са били шантажирани, без да изказват нито един политически аргумент“, заяви Иванов.

 

Той определи писмото на ГЕРБ от вчера като "бракоразводна жалба, написана като за "Съдебен спор".

 

"Въпросът е дали искаме да сме отговорни пред страната, или търсим повод да се "фръцнем", заяви още Иванов."Трябва да правим разлика между нещата, които са национални приоритети и тези, породени от емоциите. Ние показахме, че се борим за това страната да излезе от конституционното блато, допълни Иванов.

 

"Нашата позиция по отношение на нужните реформи в регулаторите и в съдебната власт е ясна. Ако колегите от ГЕРБ твърдят, че отиваме на избори, защото не сме се разбрали за един министър, значи има друг проблем", допълни Иванов и заяви, че не е вярно твърдението, че имат договорка с партията на Бойко Борисов за след изборите.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама