НОВИНИ


Украинският енергиен министър: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на тока в страната

0 2247 28.03.2024
Украинският енергиен министър: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на тока в страната
БГНЕС

Целта на масирания удар с ракети и безпилотни самолети на Русия, насочен срещу енергийната инфраструктура на Украйна на 22 март, e била пълно спиране на тока в страната. Това заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко, цитиран от Укринформ.


„Производството на енергия в топло- и водноелектрически централи беше атакувано в цяла Украйна. Освен това главните подстанции в цялата страна бяха обстрелвани. Дванадесет области бяха пряко засегнати. Това, като цяло, е най-голямата атака срещу нашата енергетика от началото на пълномащабната агресия. Повече от 150 поразени цели. През 2022-2023 г. видяхме близо сто такива в един опит", посочи министърът.

 

По думите му масираната атака е засегнала цялата енергийна система.„Добрата новина е, че системата е стабилна и непокътната. Защото целта на тази атака не беше просто да се удари някой ТЕЦ или трафопост. Целта беше цялостно прекъсване на тока в нашата страна. Фактът, че живяхме през цялата зима без прекъсвания на тока, със светлина и топлина, не е защото атаките никога не са се случвали. Те се случваха, но бяха от по-локален характер", изтъкна Галушченко.

 

Харковска област отчита най-мащабните разрушения в съоръженията си за производство и пренос на електроенергия.„Сега предстои да завършим проверката на щетите. Съответните служби са на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, за да можем да получим достъп до оборудването възможно най-бързо. Нека разчистим тези развалини, да разгледаме, да разберем последствията и да видим какво донесоха от гледна точка на разходите“, отбеляза министърът.

 

Според грубите изчисления, щетите може да са за милиарди украински гривни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама