НОВИНИ


Шефът на БНБ след срещата с президента: Банката не бива да се въвлича в политическия процес

0 2229 28.03.2024
Шефът на БНБ след срещата с президента: Банката не бива да се въвлича в политическия процес
Румен Радев и Димитър Радев

„Ще бъде не много далновидно политически и стратегичеки, ако БНБ се въвлече в политически процес. С идеята да решим конюнктурен проблем, ще създадем дългосрочни проблеми и това не е редно да се допуска“, заяви управителят на централната банка Димитър Радев след срещата си с президента по повод възможността да заеме поста служебен премиер.


Шефът на БНБ добави, че има редица правни причини това решение да не може да се определи като добра идея човек от банката да заеме тази позиция

 

„След 2015 г. успяхме да постигнем здравословна дистанция между БНБ и политическите сили. Има и редица правни причини финансовата институция да няма свой представител на поста премиер - има колизия с европейското законодателство. Ролята на управителя на БНБ са изрично дефинирани в договора за функциониране на ЕС, устава на ЕЦБ, те са много експлицитни, че не могат да се съвместяват тези длъжности. Подписал съм етичен кодекс, който изрично посочва, че управителят на БНБ трябва да избягва политическия процес. Всичко това се отнася както мен, така и за подуправителите“, коментира той.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама