НОВИНИ


СОС прие рекорден бюджет на София за 2024 г.

0 2361 28.03.2024
СОС прие рекорден бюджет на София за 2024 г.
Столичният кмет Васил Терзиев БГНЕС

Столичният общински съвет (СОС) прие обявения за рекорден от кмета Васил Терзиев бюджет на София за 2024 г. в размер на 2,576 млрд. лв. при 2,564 млрд. лв. за 2023 г., съобщава БТА.


Бюджетът беше подкрепен от групите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната"-"Демократична България“ („Спаси София“). „Против“ предложения бюджет бяха групите на „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. Против гласува и общинският съветник от „ВМРО – Българско национално движение“ Карлос Контрера.



„За“ гласуваха общо 45 общински съветници, а 15 бяха „против“.

 

Столичният градоначалник Васил Терзиев изрази своите благодарности по време на заседанието на всички общински съветници, които подкрепиха бюджета, и подчерта, че ще работи много активно за доброто изпълнение на приходната му част. "Амбиция има, благодаря ви за даденото доверие", обърна се столичният кмет към СОС.



Сред основните акценти в бюджета са строителството на детски градини, подобряване на инфраструктурата – пътна, тротоарна, изграждане на многоетажни паркинги, както и средства за проектиране на тях. В бюджета на общината са предвидени повече средства за чистота и за озеленяване. Увеличени са средствата за отчуждаване на имоти, попадащи на територията на паркове. Увеличени са средствата, свързани с дигиталната трансформация, за да бъдат услугите на Столичната община достъпни за граждани, за бизнеса и онлайн.

 

Заложени са 5,3 млн.лв. за „граждански бюджети“ за финансиране на идеи за подобряване на средата, идващи от граждани.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама