Представата ни за Кападокия се простира до скалните комини и природните забележителности. Но районът всъщност е доста голям и включва красиви градчета наоколо. Някога в Кайсери е била резиденцията на кападокийските царе, а днес е голям и модерен град, в който можете да се разходите и напазарувате интересни и традиционни неща.
Една от забележителностите в града е джамията и медресето т.е. училището. Някогашните класни стаи днес са превърнати в интересни ателиета за стари занаяти. Те се предават през поколенията и все още можете да видите как се рисува върху вода, изработване на броеници и специфични инструменти.
В Кайсери има голяма чаршия. Освен дрехи, обувки и всичко за бита, има три неща, които си заслужава да си купите – подправки, суджук и злато. Подправките са традиционни за цялата страна. Използват ги добре във всички ястия и десерти. Има златна улица, от където можете да си купите нещо, задължително след пазарлък. Цените вече не са толкова ниски, както преди години. Но със сигурност са по-добри от България, защото тук са работили известни златарски фамилии.
А суджукът, ето това е нещо, което задължително трябва да си купите. Предполагам сте опитвали кайзер пастърма. Звучи някак австрийско, но всъщност е от град Кайсери и носи неговото име. Пастърмата е голям местен специалитет, а най-предпочитаната е с отрупани подправки отвън. Цената е на половина, в сравнение с България.
Какво още има на чаршията и дали спазарихме нещо, гледайте във видеото на Професия турист.
Друго интересно градче в региона е Аванос. През града преминава Червената река, наричана така заради глината, която носи. А тази глина определя и занаятите тук.
Аванос е известно с добре запазените традиции в тъкачеството и грънчарството. Предават се от поколение на поколение. Няма как да не се захласнете пред майсторските изделия, толкова фино изработени и изрисувани, че сякаш не са истински. Тук са едни от най-старите работилници, някои от тях превърнати в музеи. Можете дори да се запишете на курс по грънчарство, а ръцете ви да изваят прекрасни модели.
За обяд непременно опитайте традиционни неща от турската кухня. Тя е близка до нашата, но с повече подправки, леко пикантна и използват доста патладжан. Препоръчвам дроб на шиш, а за десерт любимото ми – катмер.
Връщаме се към скалните комини и най-високото място в Кападокия – крепостта Учхисар. За да стигнете до върха на крепостта, ви очакват около 300 стъпала, но пък гледката отгоре наистина е невероятна, към цялата долина. Можете и да влезете в скалните комини, където се получават наистина артистични снимки.
Още любопитни неща гледайте в ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ и изживейте всичко това с програмите на ONEXTOUR
Автор: Адриана Русенова