НОВИНИ


"Вземи го ти!" Приключиха разговорите с потенциалните служебни премиери, сякаш на никого не му се иска този пост

15 2354 29.03.2024
Държавният глава Румен Радев БГНЕС

Приключиха срещите на президента Румен Радев с възможните служебни министър-председатели. След започналите светкавично разговори, усещането е сякаш, че всеки казва: "вземи го ти" и възможността да станеш служебен премиер се прехвърля като горещ картоф. Днес Радев разговаря с омбудсмана Диана Ковачева, подуправителите на БНБ Петър Чобанов, Андрей Гюров и Радослав Миленков, както и зам.-председателите на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.


Националният омбудсман Диана Ковачева отказа категорично да става служебен премиер. „Клетвата ми за съдия в Европейския съд по правата на човека е съвсем скоро, така че не мога да стана служебен премиер. Имам срок, в който трябва да встъпя – 17 април“, обясни тя след срещата при президента.

 

На среща при Радев бе и подуправителят на БНБ Радослав Миленков. Той коментира дали би приел поста на служебен премиер с препратка към вчерашните думи на гуверньора на БНБ Димитър Радев. Според Радев, не е добра идея БНБ да се въвлича в политически процеси. Освен това, има правила на ЕЦБ, според които ръководните постове в централните банки не трябва да се съвместяват с такива длъжности."Вчера управителят на БНБ ясно очертава къде се позиционира БНБ в националната и международната рамка. В този контекст да ви напомня, че съм член на Надзорния съвет на ЕЦБ", коментира Миленков на излизане от срещата с държавния глава Румен Радев, информира БНТ.

 

На консултации при президента пристигна и подуправителят на БНБ Петър Чобанов.


„Вие знаете, че аз винаги във всяка ситуация съм постъпвал отговорно от гледна точка на публичния интерес. В момента това, което правя като подуправител на БНБ, също е много важно. Чухте управителя какви съображения изказа пред вас вчера. Мисля, че и за Еврозоната, и за икономическото развитие, екипът в БНБ, който е формиран, трябва да продължи да действа и да вървим напред. От тук нататък, разбира се, всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента”, заяви Чобанов.Включването на управителя и подуправителите на Българската народна банка (БНБ) в тази процедура е решение на законодателя, коментира подуправителят на БНБ Андрей Гюров на излизане от срещата си с президента относно процедурата за назначаване на служебен министър-председател. "Аз съм тук да изпълним конституционната процедура. Това, което обсъдихме с президента, беше ролята и задачите на БНБ в процеса на присъединяване към еврозоната", посочи Гюров.Зам.-председателите на Сметната палата Горица Кожарева и Тошко Тодоров отказаха конкретен коментар след срещата с президента. Казаха, че са много притеснени. Тодоров сподели, че жена му не е спала от месец от притеснение. Двамата смятат, че е недоразумение изборът за служебен премиер да се свежда само до 10 души. Според тях, има по-достойни хора да заемат този пост.

 

По-рано през деня, държавният глава Румен Радев коментира как преминават консултациите с потенциалните кандидати за служебен министър-председател с думите: "Опциите са изключително стеснени. Виждате, че има и редица проблеми по отношение на съвместимост на редица от тези длъжности".
 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама