НОВИНИ


Експерт: Някои служебни министри опитваха да взимат дългосрочни решения и да правят кадрови чистки

5 2471 31.03.2024
Експерт: Някои служебни министри опитваха да взимат дългосрочни решения и да правят кадрови чистки
Доц. Борислав Цеков

"Някои служебни премиери и министри е опитваха да взимат дългосрочни решения и да правят кадрови чистки. Това не бива да се допуска", заяви преподавателят по конституционно право доц. Борислав Цеков.


Демокрацията е скъпа – през последните години сме похарчили 710 млн. лв. за избори, а скоро тази сума може да достигне и един милиард. Това каза в ефира ан bTV политологът Петър Чолаков.Той, заедно с преподавателя по конституционно право доц. Борислав Цеков, коментира заявките на Димитър Главчев за съставянето на служебно правителство.


„Самият г-н Главчев, както предполагам, че всички си спомнят, беше председател на Народното събрание от политическа партия ГЕРБ. Мандатът му като председател беше доста кратък – приключи за 6-7 месеца, след като изгони Корнелия Нинова от пленарна зала и стана голям политически скандал“, припомни Петър Чолаков.

 

Политологът смята, че задачата на всеки служебен премиер е свързана с подготовката на предсрочните избори и пожела на Димитър Главчев по възможност да не влиза в конфликти с лидерът на БСП или с други политици през следващите няколко месеца.

 

„По отношение на г-н Главчев трябва да кажем още, че той е икономист. Беше акцентирано през последните дни, че доста скъпички ще ни излязат тези избори. През последните години сме похарчили 710 млн. лв. за избори. Мисля, че тази сума скоро ще набъбне до един милиард лева. Ето защо аз му пожелавам успех“, поясни той.

 

„Аз не приемам сериозно тези политически заклинания и клишета за „ярки партийни фигури“ в служебното правителство. Ние все пак избираме правителство, а няма по-политически постове от тези на министри, наред с народните представители. Идеята, че ще извадим някакви администратори, без какъвто и да било политически опит, от техните офиси и канцеларии е не само несериозно, но е и вредно за държавата“, коментира темата и доц. Борислав Цеков.Според него има разлика между административен и политически опит, като първото не е достатъчно, за да се управлява държавата.

 

„Целият проблем е в това – ще допуснат ли те, а аз се надявам, че няма, тези лоши прецеденти от последните години за използването им пряко от президента за управление на държавата. Някои служебни премиери и министри е опитваха да взимат дългосрочни решения и да правят кадрови чистки. Това не бива да се допуска“, поясни той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама