НОВИНИ


Христо Иванов: Президентът води кампания за сплашване и истеризиране на ситуацията

14 2472 31.03.2024
Христо Иванов: Президентът води кампания за сплашване и истеризиране на ситуацията
Христо Иванов БГНЕС

"Президентът води кампания за сплашване и истеризиране на ситуацията. Това не е конструктивно. Той иска да си върне предишния модел и еднолично да консумира изпълнителната власт". Това заяви лидерът на "Да, България", част от ПП-ДБ, Христо Иванов в интервю пред БНР.


За конституционните промени Христо Иванов коментира: 

 

"Ние нямахме самостоятелно конституционно мнозинство. Търси се консенсус за решението. Кой предложи, не мога да си спомня, защото разговорът е минал миналото лято. Този модел е единствената алтернатива, който съществува в пространството и вселената. Този модел не приемам, че трябва да бъде обявяван за грешка, той е по-сложен за прилагане, но неговата сложност е демократичен елемент да осигури съгласие и баланс. Аз не искам да се държа като се разграничавам от модела".Според него проблемът от конституционните проблеми възникна, защото "бяхме хвърлени на избори, преди той да бъде изграден".

 

Очакванията ни за служебно правителство са без министър Калин Стоянов и на електронното управление Александър Йоловски.

 

„Това са двамата министри, които имат ключова роля за провеждането на прозрачни избори. Йоловски участва в скандала с машините, който опорочи местните избори и 500 000 гласа бяха изхвърлени в кошчето. И той не си понесе отговорност. Той не може да бъде министър“, аргументира се Христо Иванов.

 

"На избори отиваме, защото стигнахме до разпределението на дългата власт в съдебната система и регулаторите. Защото ГЕРБ и ДПС имат 100% в нея и не искаха да бъдат заменени, особено в съдебната. Когато видяха, че няма да отстъпим започнаха да взривяват процеса. 7 пъти заявяваха „край на процеса и отиваме на избори“. През цялото време търсеха поводи“, обясни Христо Иванов.

 

Според него следващите избори са, за да се попълнят регулаторите и съдебната власт, да има прозрачен процес, конкуренция и качества на кандидатите. "Това, че не съгласихме да жертваме съдебната власт и регулаторите, не може да има никакво съмнение", посочи той.

 

"Мисля, че избирателите имат реален интерес не да харесват нас, а с кого ще разговаряме. И ще разговаряме за това, което показахме - че не сме готови да го жертваме. Първият въпрос е дали ще може да се излъчи правителство – може ли то да бъде с ангажимент за реформите, но писмено. След това кои са тези хора в отделните сектори, които могат да ги извършат, но с аргументи. А не някакви парашутисти да отиват там. Ще разговаряме с всички, които са готови да правят реформи. Това е фокусът ни на целия процес – реформи", обясни надеждите си съпредседатлят на "Демократична България".Той се надява ПП-ДБ да са първа политическа сила. По думите му формацията ще се опита д убеди гражданите на "ни дадат сила, да наложим тези приоритети".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама