ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 21 ноември

0 3946 20.11.2007
Пресата на 21 ноември

Вестниците пишат за войната между Митьо Очите и Маргините; за промените в Закона за Черноморието в 12 без 5; за това ще ни връщат ли магистрални пари португалците; за голата гръд на Азис.


Митьо Очите на война с Маргините, оповестява Стандарт.

Записи разкриват кои политици са в комбина с наркобоса. Димитър Желязков-Очите е готвел война срещу Маргините. Това става ясно от подслушаните разговори на наркобоса, който в момента е в бургаския арест, научи "Стандарт". Желязков е играел в комбина със столичните тартори Къро и Таки. Той обаче е бил на нож с Красимир Маринов и често е сипел закани към него пред своите хора. "Сега да дойде Маргина и на мен да ми направи една свирка." Тази реплика на Очите е записана в стая на бургаския Интерхотел "България". Засечени са и доста интересни разговори между Желязков и известни наши политици, заяви пред "Стандарт" зам. окръжният прокурор на Бургас Светлозар Костов. Разследването срещу Очите и 16 негови съучастници приключи вчера. До два месеца ще бъде готов обвинителният акт, увери прокурор Костов.

Петър Димитров: Ядрената ни енергетика е приоритет, цитира Дума.

Страната ни може да се превърне в енергиен център на Централна и Източна Европа, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин България е категорично решена да развива ядрената си енергетика, каза вчера по време на Десетия икономически форум на високо ниво на страните от Централна и Източна Европа, който започна в София, министър Петър Димитров. Той увери, че страната ни ще продължи да развива ядрената си енергетика - нещо, върху което, по неговите думи, много страни от Централноевропейската инициатива не акцентират. Според Димитров е несериозно в XXI век в Европа да очакваме политическа стабилност при дефицит на електричество. Въпросът с осигуряването на електроенергийния баланс в региона е изключително важен, допълни той. Според вицепремиера Ивайло Калфин съществуват предпоставки страната ни да се превърне в енергиен център на Централна и Източна Европа.

Бойко скочи срещу бурканите на властта, пише Стандарт.

Столичният кмет Бойко Борисов скочи срещу сините лампи на властта. Генерала настоява първите мъже в държавата да не използват бурканите на служебните си коли в пиковите часове. Борисов изпрати вчера писма до президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев и парламентарния шеф Георги Пирински. В тях кметът настоява "предвид постоянно увеличаващия се автомобилен трафик системата за специален режим на движение "Мизия" да не се използва в пиковите часове". Чрез нея се осигурява "зелена вълна" на светофарите по улиците, по които минават президентът, шефът на НС, премиерът, главният прокурор и градоначалникът на София. Заради постоянните задръствания в столицата Борисов моли тримата първи хора в държавата да не използват специален режим на движение в часовете от 8 до 9,30 и от 17 до 18,30, освен в изключителни случаи. Кметът на София иска още службите да го информират три дни предварително, когато се налага заради високопоставени гости движението да се ограничава или спира. Така общината щяла да има време да уведоми софиянци чрез медиите. Идеите на Борисов бяха посрещнати скептично от държавните гардове в Националната служба за охрана. Момчетата, които се грижат за сигурността на първите хора в държавата, са категорични, че е почти невъзможно предварително да уведомяват когото и да било за движението на президента или премиера.  

Парламентът наруши правилника си заради бюджета на лекарите, научаваме от Новинар.

Народното събрание наруши вчера собствения си правилник, като отказа да разглежда в пленарна зала проектобюджета на здравната каса, изготвен от съсловните организации на лекарите и стоматолозите. Той бе внесен в Народното събрание от правителството едновременно с проектобюджета, изготвен от ръководството на касата, и според правилника двата документа трябва да се обсъждат едновременно и да се гласуват поотделно. На извънредно заседание вчера здравната комисия в парламента прие проектобюджета на лекарите и зъболекарите. Час след това обаче, при прегласуване в пленарна зала, депутатите отхвърлиха предложението на Ваньо Шарков от ОДС за разглеждане на този законопроект заедно с проекта, предложен от касата, който трябва да се гласува на първо четене тази седмица. Според председателя на финансовата комисия Румен Овчаров бюджетът, предложен от лекарите и стоматолозите, е приет и внесен от Министерския съвет в парламента само за сведение. По думите му съсловните организации нямат законодателна инициатива, а парламентът не може да гласува законопроект, който не е разгледан от водещата комисия - в случая бюджетната, каза Овчаров. Твърденията му обаче влизат в противоречие със Закона за здравното осигуряване, според който в случаите, когато касата и съсловните организации не са постигнали съгласие по цените и обемите на медицинска помощ, изплащана от НЗОК, правителството внася в Народното събрание проектите и на касата, и на съсловията. Разликата в разходната част на двата проекта е близо 1 млрд. лв.

10% инфлация тази година прогнозира Петър Димитров, информира Монитор.

Докато предишните години инфлацията е била в рамките на 6,5%, тази година сме твърдо на 10%, изчисли министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време Десетия икономически форум на Централно-европейската инициатива, който беше открит в НДК вчера. В същото време цените у нас са на ниво 56% от тези в ЕС. В Румъния този процент е 72. Очакванията са, че при нас най-бързо ще върви процесът на изравняване на цените с тези в общността. Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров уточни, че страната ни вече заема 46-то място в списъка на държавите по конкурентноспособност. Преди нас са Чехия, Словакия, Словения. Но след нас са държави като Италия, Румъния, Украйна, Полша. Безспорен лидер в страните от ЦЕИ е Австрия с 11-то място. През миналата година преките чуждестранни инвестиции у нас са възлезли на 4,4 млд. евро, а за 10-те месеца на тази година са 3,8 млд. евро и представляват 29,6% от БВП. Прогнозата за 2008 г. е за икономически растеж от 6,8%. Въведения 10% корпоративен данък, най-нисък в Европа, нулева данъчна ставка за реинвестиция на печалбата в регионите с безработица по-висока от средната привлича елитни чужди компании у нас, каза още министърът.

Законът за Черноморието се променя в 12 без 5, пише Дневник.

Още преди да е влязъл в сила от 1 януари, Законът за черноморското крайбрежие ще бъде променен, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Ведомството подготвя текстовете за измененията, които засягат основно плажовете. Предвижда се служебно да се удължи срокът на плажните концесии, които изтичат в края на тази година. Причината е, че технологичният период за отдаването на концесия е около 300 дни, което означава, че тези обекти ще останат без стопани през летния сезон, каза Ковачев пред в. "Строителство Градът". Пред "Дневник" той уточни, че Законът за черноморското крайбрежие съдържа нови правила за концесиите. "Мен и моите колеги дълбоко не ни удовлетворява ситуацията, че законът влиза в сила едва на 1 януари - ако той беше влязъл в сила веднага, можехме да стартираме процедурите и щяхме да сме готови за сезона. Не искаме важни обекти да остават нестопанисвани през лятото. Можете да си представите какво ще стане, ако плажове, като този на Златни пясъци примерно, останат нестопанисвани. Това не е защото искаме да оказваме помощ за един или друг концесионер", обясни Ковачев. Вероятно концесиите ще се удължат служебно до края на следващата година. Строителното министерство подготвя и решение за плажовете, които държавата няма да отдава на концесия, а ще предостави на общините. Според зам.-министъра в този списък ще попаднат около сто обекта. Те ще бъдат предоставени на местната власт за безвъзмездно и безсрочно управление. 

Три нови препоръки на Брюксел ще влязат в договора за "Тракия", четем в Дневник.

Към договора за магистрала "Тракия" ще бъде добавен нов анекс, който отчита последните препоръки на Евростат и на Европейската комисия за концесията, съобщи във вторник зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Заедно с колегата си Калин Рогачев той се срещна с експерти от дирекцията по транспорта на Еврокомисията. Двамата и представителят на концесионера Бойко Коцев, изпълнителен директор на "Техноекспортстрой", дадоха отговор по десет точки от договора за магистралата, обозначени от Брюксел като проблемни за евентуална нерегламентирана държавна помощ. Новият анекс ще съдържа три клаузи. Първата от тях е, ако трафикът по магистралата е по-нисък, държавата да не покрива повече от 50% от приходите на концесионера. Втората е при частично или напълно затваряне на магистралата заради авария или лошо време да няма заместващи плащания за този период. Препоръката на Еврокомисията, която също ще залегне в анекса, е, че ако Брюксел установи незаконни плащания, концесионерът трябва да ги върне на държавата.

Португалците връщат пари за “Тракия”, добавя по темата Стандарт.

Португалците ще ни връщат пари, ако Брюксел установи недопустима държавна помощ в концесията за магистрала "Тракия". Тази клауза може да влезе в нов анекс към договора с консорциума "Магистрала Тракия" АД, който бе избран да строи аутобана. Той отново ще трябва да бъде одобрен от Брюксел. Правителството скоро ще започне нови преговори с португалските фирми за подписването на анекс към договора за концесия на магистрала "Тракия". Така кабинетът ще се съобрази с препоръките на Евростат и генералната дирекция "Транспорт" към Еврокомисията. Това обяви зам. строителният министър Савин Ковачев, който бе начело на наша делегация в Брюксел.

50% от сделките с имоти остават в сивия сектор, осведомява Сега.

Близо половината от сделките с имоти продължават да са в сивия сектор на икономиката, като процентът им през тази година дори се увеличава. Това съобщи вчера Страхил Иванов от агенция "Явлена" по време на започналия Десети икономически форум на Централноевропейската инициатива. Изчислението е направено по специална методика, която сравнява стойността на всички сключени сделки с имоти, регистрирани в Агенцията по вписванията, и средните пазарни цени за всеки регион на страната. Реалният обем на парите по имотни сделки през т. г. ще е малко под 11.36 млрд. евро, а официално оповестените сделки са за около 5.66 млрд. евро, показват данните. Това означава, че прозрачността при сделките с имоти е била около 49.8%, пресмятат от агенцията. През 2006 г. тя е била 58%. От агенцията уточняват, че нямат данни за последното тримесечие на тази година.

10 ст. върху бензина заради новия акциз С 10 ст., съобщава 24 часа. 

На литър ще скочат от Нова година бензинът и дизелът заради промените в закона за акцизите. Депутатите Гледаха на първо четене във вторник промените в данъчните закони. Налогът на горивата се вдига с 50 лв. на 1000 литра. Преизчислен спрямо сегашните нива на цените на едро и с ДДС, излиза, че от Нова година литър бензин ще скочи с 10 ст. Това означава масовият А-95 да мине 2.10 лв., а дизелът да е 2.20 лв. Вдига се и акцизът за цигарите,, като се очаква кутия “Виктори” да стане между 2.90 – 3.20 лв. Без налог догодина ще е кафето.

11 177 евро на кв. м за магазин на “Графа”, изчислява Дневен Труд. 

Магазин на престижната ул. “Граф Игнатиев” в София бе разигран на търг за рекордната сума от 11 177 евро на кв.м. 42 фирми и физически лица наддаваха бясно за топимота, собственост на министерство на отбраната. Магазинът е с площ 76 кв.м, а лицето му към “Графа” е 6 метра. Намира се срещу църквата “Св. Седмочисленици”. Най-високата оферта в търга е за 1 660 000 лв. Подадена е от столична фирма. Според брокери досегашният рекорд за търговска площ на “Графа” е малко над 10 000 евро на кв.м.

Всеки 3-и българин с кола, установява 24 часа.

343 хиляди души са се сдобили с возило до октомври. Втори сме в Европа след Литва в автокласацията. Ако закъснеете за среща, вече не е актуално да се оправдавате с "попаднах в задръстване". В София, както и във всички по-голeми градове в страната задръстванията вече са трайни явления, които с всеки изминал ден блокират все повече и повече кръстовища. Бум на новорегистрираните автомобили тази година е една от причините за тежкия трафик. Колите, които са в движение в страната, са 2,5 милиона, уточниха от КАТ, а от началото на годината до октомври са поставени регистрационни номера на 343 155 коли, които влизат за първи път в употреба. Очаква се до декември броят им да стигне рекордните 400 хиляди.

Връщат домовата книга, информира Дума.

Тип "домова книга", в която ще бъдат вписвани собствениците на апартаментите и живеещите в сградата се въвежда с нов проектозакон за етажната собственост. Това съобщи Светослав Георгиев от "Отворено общество" пред "Дарик" радио, който е член на работната група, подготвила разпоредбата. Книгата ще е задължителна за всеки блок и ще се съхранява от управителния съвет на етажната собственост. Това ще спомогне за изграждането на механизъм за реда по отношение на това кой живее в сградата, обясни още Георгиев. Нормативният акт е приет от правителството, предстои обсъждането му в парламента. В текстовете на новата разпоредба е постигнат значителен напредък като стил и процедури по отношение на етажната собственост. Това заяви експертът от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Теодор Илиев, също участник в работната група по законопроекта. Хората от една кооперация или жилищен блок няма да бъдат задължени да се организират като сдружение. В закона се предвиждат две алтернативни форми, по които собствениците да взимат решения. Единият вариант е общо събрание на собствениците, а вторият е юридическо лице или сдружение, което се регистрира, но само при 100-процентно съгласие от страна на собствениците на сграда с режим на етажна собственост.

Гражданско общество - баш мезе за чашката, анализира Монитор.

Десет хиляди французи демонстрираха в неделя вечер против транспортната стачка, която парализира Париж и страната. Това са наследниците на тези, които бастисаха Бастилията. Поляците отказаха агнешкото, докато производители и търговци не смъкнаха цената му. Те показаха, че решимостта от времето на "Солидарност" не ги е напуснала. С референдум жителите на кантон Апенфел отрязаха пилота от Ф1 Михаел Шумахер от мерака да си построи къща срещу езерото Бодензее, защото бил шумен младеж и карал опасни коли. В Швейцария правят референдуми за всичко, а кметовете пускат в пощенските кутии ежемесечни справки за изразходването на общинския бюджет. Рекламацията на носени гащи е широко разпространена в САЩ. При отказ - осъждането на магазина на стойност 10 000 гащи е сигурно. Защо ги изброяваме тези неща ли? За да станат драскотини в паметта за всички нас, които ежедневно слушаме и повтаряме фразата "гражданско общество". Има ли такова у нас? "Структурата на гражданското общество в България е белязана от ниско доверие към неправителствените организации и от пасивни граждани, разочаровани от политическата система, резултатите от прехода и управлението". Това е един от изводите в доклад за резултатите от проект "Индекс на гражданското общество". То, гражданското ни общество няма не само структура, то няма и инфраструктура. Гражданските организации изпълняват главно политически, а не граждански, икономически или професионални функции. От една страна: Паравоенното формирование на родните таксиджии, въоръжено с радиостанции, коли и манивели, постига всичко и всякога - от бързо уреждане на браншови хленчове през правото да се псува вместо запетая до измисляне на убиеца на Пепи. Наскоро у нас беше регистрирано "Сдружение на бездомниците и клошарите". Сред малцината бродещи из София да спасяват Странджа един носеше малко листче хартия с надпис: "Тук съм заради децата си!" От друга страна: Нито един от родителите, които единствени страдаха пълноценно от стачката на учителите, не излезе да протестира "за" или "против". Порното с парното не предизвиква уличен гняв. Показните безнаказани улични убийства, спекулативното надуване на цените, наглата корупция, продажбата под тезгяха на обществените интереси - също. Значи у нас гражданско общество има там, където е зесегнато само твоето дете, твоя дом, гората до твоята нива, а не където страдат всички деца, всички семейства във всички домове или секат цели горски масиви.

Кметица чисти чалгата, съобщава 24 часа.

Строги нрави налага преизбраната Дора Янкова, маха снимки на фолкдиви и разголени календари от канцеларии. Селските кметове в Смолянско трябва да се разделят с любимите си плакати и календари на певици, състави, както и с други неприлични украси по кабинетите си, разпореди кметът Дора Янкова. Вместо тях селските първенци са длъжни да поставят символите на държавността - знамена, гербове и портрети на велики българи.

Кметове скандализирани от голата гръд на Азис, сигнализира Новинар.

Скандални билбордове, изобразяващи фолкпевеца с нова гръд Азис и приятеля му Китаеца в предизвикателна поза, бяха демонтирани вчера в София, Кюстендил и Перник. Свалянето на билбордовете в столицата бе направено по нареждане на кмета Бойко Борисов. Постерите на "краля на фолка" са реклама на стартиращата след по-малко от седмица четвърта национална телевизия - TV2. "Плакатите са скандални, затова ги свалям. Първото нещо, което направих, беше да подпиша заповед за махането им. До сряда постерите ще бъдат разчистени от спирките и билбордовете", заяви Борисов, който за втори път "сваля" Азис от столичните улици. През 2004 г. предизвикателен билборд на фолккраля бе демонтиран от кръстовището на Паметника Левски. Вчера кметът подчерта, че действията му не са насочени срещу самата телевизия, а срещу начина й за реклама. От медията пък бяха категорични, че ако снимката беше на хетеросексуална двойка, повечето хора щяха да оценят единствено високото качество на фотографията и графичния й дизайн. Освен от спирките и билбордовете в столицата разголените плакати на Азис и Китаеца ще бъдат махнати и от Кюстендил, съобщи кметът на града Петър Паунов.

Frognews.bg

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама