НОВИНИ


Германия става най-голямата държава в ЕС, която легализира канабиса за развлечение

2 2566 01.04.2024
Германия става най-голямата държава в ЕС, която легализира канабиса за развлечение
С легализирането на канабиса в Германия Европа достига повратна точка

Пушенето на канабис вече е законно за лица над 18 години в Германия, след като влязоха в сила нови закони за лично притежание. От 1 април на пълнолетните лица в Германия е разрешено да носят със себе си до 25 г изсушен канабис и да отглеждат до три растения марихуана у дома.


Новите закони бяха приети след разгорещен дебат относно плюсовете и минусите на разрешаването на по-лесен достъп до наркотика.

С легализирането на канабиса в Германия Европа достига до повратна точка. 

 

Правителството твърди, че декриминализирането на тревата ще удари по скрития пазар и ще намали разпространението на замърсен канабис, като по този начин ще защити младите хора. Но се появиха критики относно възможното въздействие върху младежите.

 

"От наша гледна точка законът, както е написан, е катастрофа", заяви пред агенция Франс прес (АФП) Катя Зайдел, терапевт в център за наркозависими в Берлин - Tannenhof Berlin-Brandenburg.

 

"Достъпът до продукта ще бъде улеснен, имиджът му ще се промени и ще стане по-нормален, особено сред младите хора", каза Зайдел и добави, че очаква да се увеличи употребата на канабис "поне в началото".

 

Употребата на канабис от лица под 18 години ще продължи да бъде незаконна.

 

Когато законът влезе в сила в полунощ, стотици хора се веселиха край емблематичната берлинска порта Бранденбруг, като много от тях запалиха джойнт, което един от участниците, много щастливият 25-годишен Ниязи, нарече "малко допълнителна свобода".

 

Като следваща стъпка в правната реформа, от 1 юли в страната ще може да се получава законно трева чрез "клубове за канабис".

 

Тези регламентирани сдружения ще могат да имат до 500 членове и ще могат да разпространяват до 50 грама канабис на човек на месец.

 

Дотогава "потребителите не трябва да казват на полицията откъде са си купили канабис" в случай на улична проверка, заяви пред АФП Георг Вурт, директор на Германската асоциация за канабис.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама