НОВИНИ


Американски конгресмен предложи да се хвърли атомна бомба по Кремъл и Газа

3 2717 01.04.2024
Американски конгресмен  предложи да се хвърли атомна бомба по Кремъл и Газа
Тим Уолбърг

Американският конгресмен Тим Уолбърг (щата Мичиган) заяви, че Съединените американски щати трябва „бързо“ да решат проблемите в Газа и Кремъл, като пускат атомни бомби, предаде БТА.


Републиканецът направи препратка към Втората световна война и атомните бомбардировки в Нагасаки и Хирошима, които принудиха Япония да капитулира. Тим Уолбърг каза по време на среща с гласоподаватели, че по отношение на конфликта в ивицата Газа САЩ не трябва да харчат и пени повече.

 

„Трябва да е като в Нагасаки и Хирошима. Да приключи бързо. Същото важи и по отношение на Украйна. Да победим Путин бързо“, заяви републиканецът. Думите на Тим Уолбърг бяха препечатани в няколко американски издания и се наложи той после да се извинява за тях.


„Като дете, израснало в ерата на Студената война, последното нещо, за което бих се застъпвал, би било използването на ядрени оръжия. Използвах метафора, за да предам необходимостта както Израел, така и Украйна да спечелят войните възможно най-бързо, без да излагат американските войски на опасност“, написа Уолбърг.

 

Конгресменът заяви, че думите му са били изкривени от контекста, макар че не е ясно каква точно метафора може да е използването на ядрена бомба. Подобни ядрени заплахи са необичайни за САЩ и ежедневни за Русия. Кремъл често отправя ядрени заплахи към Европа без каквато и да е причина, макар че именно Русия бе тази, която започна непредизвикана пълномащабна война срещу Украйна през 2022 г.

 

Републиканската партия в момента е блокирала в Конгреса предложение на администрацията на Джо Байдън 60 милиарда долара да бъдат изпратени на Украйна като военна помощ. Киев изпитва тежък недостиг на боеприпаси в момента и очаква руската армия да започне нова офанзива в края на май. Украинският президент Володимир Зеленски предупреди западните страни, че ако Украйна скоро не получи жизненоважна военна помощ, може да загуби войната.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама