НОВИНИ


Политолог: Турската опозиция проби един психологически таван, който имаше в последните години

0 2610 01.04.2024
Политолог: Турската опозиция проби един психологически таван, който имаше в последните години
Политологът Мариян Карагьозов БГНЕС

"През 2019 г. Истанбул и Анкара бяха загубени от управляващата Партия на справедливостта и развитието, но тя запази доминиращата си роля на картата. Сега опозицията печели много повече присъствие в национален мащаб. Пред управляващите има хоризонт от около 4 години – до следващите редовни парламентарни избори, ако искат да си върнат доверието на турските граждани."


Този мнение относно резултатите от местния вот в Турция израви пред БНР Мариян Карагьозов от БАН, политолог и бивш кореспондент на БНР в Истанбул.

 

"Сериозен успех на опозицията – проби един психологически таван, който имаше в последните години", изтъкна специалистът.



Карагьозов смята, че през цялата кампания Ердоган се е опитвал да не превръща местния вот в референдум "за" и "против" своето управление.

 

Според него победата на опозицията в Истанбул е "триумф на социалната политика, насочена срещу политиката на поляризиране на обществото".



Като подчерта, че управляващите ги очаква доста работа, политологът определи Ердоган като "биткаджия" и "един от най-опитните политици", а кмета на Истанбул Екрем Имамоглу описа като "харизматик, консервативен, но и светски, модерен, но и религиозен – почти като всеки среден турчин, който уважава традиционните ценности, но и успешен бизнесмен".

 

Парламентарното мнозинство на партията на президента Ердоган и техните съюзници не е променено, поясни експертът. Според него обаче за ревизия на конституцията те биха имали нужда и от други гласове.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама