НОВИНИ


Кабинетът одобри 15 млн. лева за скрининг на заболявания при децата и жените

1 2479 01.04.2024
Кабинетът одобри 15 млн. лева за скрининг на заболявания при децата и жените

Кабинетът в оставка одобри 71,8 млн. лева за увеличение на заплатите в няколко ведомства и отдели 15 млн. лева за скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и на заболявания, свързани с репродуктивното здраве при жените. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в оставка. 


С първото постановление правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на културата (МК) и на общините в размер на 71,8 млн. лева. От тях 16,645 млн. лв. са за увеличение на заплатите на помощник-възпитателите, като 16,631 млн. лв. се предоставят по бюджетите на общините и 0,014 млн. лв. по бюджетите на МОН и на МК. 

 

За музеите, галериите, библиотеките и читалищата, финансирани по стандарти за делегирани от държавата дейности, в т.ч. и за Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала", са одобрени 23,1 млн. лева, от които 18,4 млн. лева се предоставят по бюджетите на общините и 4,8 млн. лева по бюджета на Министерството на културата. 

 

По бюджетите на общините се предоставят също и 32 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на персонала в общинската администрация. 

 

С второто постановление са одобрени допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2024 г. в размер на 15 000 000 лв., за сметка на предвидените в централния бюджет за изпълнение на политики в област „Здравеопазване" от Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. 

 

Осигуряването на тези средства ще даде възможност за организирането и провеждането на скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на жените - неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката.„Това е само първата част от увеличението на заплатите, за които поехме ангажимент с бюджета за тази година. В сряда ще имаме следващо решение за още по-голям кръг от хора в администрацията“, обяснипремиерът в оставка Николай Денков. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама