НОВИНИ


"Волята ни е твърда". Преди 2 г. Ирпин бе освободен от руските окупатори, днес има паметник от боеприпаси

1 2689 01.04.2024

Ирпин отбеляза Деня на освобождението си от руските окупатори на 28 март 2022 г. с нов паметник. Паметникът е изработен от останки от снаряди от руско-украинската война и носи следния надпис: "Никакво желязо не е достатъчно, тъй като волята ни е твърда".


Паметникът се нарича "Свобода", а за създаването му са използвани почти два тона боеприпаси.


.


В неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски отдаде почит на украинците, убити от руските нашественици по време на временното завземане на община Буча в Киевска област.

 

"Когато нашите войници изгониха Русия от Буча, от Ирпен, от Бородянка, от цялата Киевска област, а след това и от Сумска област, от Черниговска област - всички видяха, че това са победи не само на украинската храброст и оръжие, но и на човешкия морал. Нека целият свят никога не забрави цената на тази битка и злото, което спираме тук, на нашата земя, когато украинците спират и изгонват руските окупатори", заяви Зеленски.

 

Руската армия влезе в Буча на 27 февруари 2022 г. В рамките на 33 дни нашествениците извършиха над 9000 военни престъпления в района на Буча и убиха повече от 1400 цивилни граждани, 37 от които бяха деца.

 

Въоръжените сили на Украйна освобождават града на 31 март.

 

Вечерта на 2 април Министерството на отбраната на Украйна обяви освобождаването на всички територии на Киевска област от руските нашественици, пише Укринформ.След освобождаването на региона световните лидери направиха първите си изявления за геноцидния характер на военните престъпления на Русия в Украйна.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама