НОВИНИ


Пролетната мобилизация в Русия. 150 хиляди наборници се готвят за война

1 2283 02.04.2024
Пролетната мобилизация в Русия. 150 хиляди наборници се готвят за война
Наборници

На 1 април в Русия започна пролетната наборна военна служба. То ще продължи до 15 юли. През това време руското министерство на отбраната планира да попълни въоръжените сили със 150 хиляди наборници - това е максималната стойност за последните осем години.


Основното нововъведение на пролетната военна служба - 2024 г. - е увеличаването на горната граница на наборната възраст от 27 на 30 години (при запазване на долната - 18 години). Важно изключение са навършилите 27 години преди 31 декември 2023 г. включително.


Като част от пролетната военна служба през 2024 г. руските власти тестват технологията на електронни призовки, изпращани чрез Gosuslugi. Тъй като според приетата през 2023 г. военна реформа подобни призовки са обвързани с единен регистър на военнослужещите, който все още не е създаден, разпространението им засега дублира само призовки на хартиен носител – а на юристите не са известни случаи на наказване на наборници за неявяване въз основа на електронни съобщения.


Руските власти продължават да обещават да не изпращат наборници във войната в Украйна или да служат в анексираните „нови“ региони. В същото време обслужването е възможно в регионите, граничещи с Украйна - Белгород, Курск и Брянск. Всички тези региони са били обект на редовни атаки от дронове и артилерия през последните месеци , а части на украинските въоръжени сили, съставени според украинските власти от доброволци измежду руски граждани, редовно докладват за атаки срещу гранични населени места. Освен това има информация за службата на наборници на кораби на руския Черноморски флот: тези кораби също станаха редовни мишени на украинските въоръжени сили в периода на пълномащабна война с Украйна.

 

Друг риск за наборниците е убеждаването от военните власти да подпишат договор с Министерството на отбраната и да отидат на война. Адвокатите призовават да не се поддавате на подобни молби, ако не искате да се окажете на фронта.

 

През 2023 г., след изпращане на призовка до наборник, човек се лишава от правото да напуска територията на Руската федерация. Многократно са се увеличили и глобите за укриване на чернова. Така, за неявяване във военната служба за регистрация и вписване без основателна причина, наборникът може да бъде таксуван от 10 хиляди до 30 хиляди рубли.


Укриването на военна служба също е член от Наказателния кодекс , който предвижда наказание до две години затвор. По време на войната с Украйна властите започнаха активно да преследват хората по тази статия. И все пак рисковете, свързани с военновременната служба са толкова големи, че експертите съветват да се възползвате от всяка възможност, за да избегнете получаването на призовка.

 

Превод ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама