НОВИНИ


Грузия: Искаме в ЕС, но без гейове и "псевдолиберални ценности"

8 2611 02.04.2024
Грузия: Искаме в ЕС, но без гейове и
Грузинското общество е доста консервативно

Грузинските власти искат да станат част от Европейския съюз, но без това, което наричат "ЛГБТИ пропаганда" и "псевдолиберални ценности". Тази седмица управляващата партия в страната "Грузинска мечта" предложи конституционна поправка в тази насока, за да "защити семейните ценности и непълнолетните".


Лидерът на парламентарното мнозинство на "Грузинска мечта" Мамука Мдинарадзе заяви, че конституционните промени ще позволят сключването на брак само между "генетичен мъж и генетична жена". "Сега, ако някой иска да ни наложи еднополовите бракове, ние ще му кажем, че това е забранено от нашата конституция", каза той по-рано този месец, цитиран от dw.com.

 

Според експертите промените няма да бъдат приети преди края на тази година, най-вероятно след провеждането на изборите през октомври. Ако бъдат приети, те ще забранят всякакъв вид събирания, свързани с ЛГБТИ. Ще бъдат забранени също така еднополовите бракове, смяната на пола и осиновяването на деца от еднополови двойки.

 

На лов за избиратели?

 

Критиците на управляващата партия - основно политици от опозицията и граждански организации - заклеймиха законопроекта като популистки. Според експерти управляващата партия се възползва от консервативните нагласи, за да спечели повече гласове на парламентарните избори през октомври.

 

"Опозицията ще се окаже в много неловка ситуация. Ако се обяви в подкрепа на правата на ЛГБТИ, това може да ѝ навреди на изборите, защото грузинското общество е доста консервативно", казва за DW Корнели Какачия от Грузинския институт за политика в Тбилиси.

 

Адвокатът по конституционно право Вахушти Менабде не е сигурен, че управляващите ще успеят да прокарат измененията в конституцията, въпреки че имат мнозинство в парламента. "Те нямат достатъчно депутати, за да променят конституцията. Не е изключено обаче да успеят да привлекат някои опозиционни депутати", добавя той.

 

Менабде се опасява, че дебатът може да поляризира грузинското общество и да доведе дори до социални сблъсъци. Той вижда сходство с руското законодателство срещу ЛГБТИ общността. Грузия и преди се е опитвала да подражава на Русия с т.нар. закон за "чуждестранните агенти", който изисква организациите, които получават над 20% от финансирането си извън страната, да се регистрират като "чуждестранни агенти". На практика този вид закони се използват срещу гражданското общество и опозиционните групи, твърдят правозащитни организации. Опитът за приемане на закон за "чуждестранните агенти" в Грузия обаче се провали на фона на масовите протести, които бяха белязани и от насилие.

 

За мнозина сегашното искане за конституционни промени е именно това - нова версия на "руския закон". В това е убеден и бившият министър на помирението и равенството на гражданите Паата Закарейшвили: "Естествено, за мен това е руски закон."

 

"Разликата е, че Унгария вече е в ЕС"

 

Въпреки че иска да бъде част от ЕС, грузинското общество е доста консервативно, а Грузинската православна църква е сред най-уважаваните институции в страната и играе решаваща роля в обществото и политиката.

 

Около 56% от грузинците смятат, че правата на ЛГБТИ общността трябва да бъдат защитени. В същото време обаче смятат, че "нейните членове не трябва да налагат начина си на живот на другите", показва проучване на ООН от 2022 година.

 

Миналият декември Грузия получи статут на страна кандидатка за членство в общността, но страната трябва да изпълни девет условия, сред които е и подобряването защитата на човешките права.

 

Още по темата, четете в dw.com


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама