НОВИНИ


Германският финансов министър очаква до 9 млрд. евро допълнителни разходи за отбрана от 2028 г.

1 2284 02.04.2024
Германският финансов министър очаква до 9 млрд. евро допълнителни разходи за отбрана от 2028 г.
Германският финансов министър Кристиан Линднер БГНЕС

Германският финансов министър Кристиан Линднер очаква до 9 млрд. евро допълнителни разходи за отбрана от 2028 г., ако страната успее да ограничи равнищата на дълга си, коментира той в коментар пред ДПА.


Допълнителните средства биха могли да бъдат освободени, ако Германия сведе дълга си до ниво под определената от ЕС цел от 60% от БВП спрямо сегашните 63% от БВП, коментира Линднер, цитиран от Ройтерс.

 

"Ако паднем под тази граница, тогава изплащането на свързания с коронавируса дълг, планирано от 2028 г., може да бъде обсъдено отново", смята министърът.Германските власти взеха спешни заеми на обща стойност около 300 млрд. евро през 2020, 2021 и 2022 г. в отговор на пандемията от коронавирус и войната в Украйна, като спряха действието на дълговата спирачка, която ограничава държавните заеми. Погасяването на дълговите облигации е планирано да започне през 2028 г. и да продължи повече от 30 години, като според Линднер от 2028 г. нататък са планирани плащания в размер на 9 млрд. евро годишно.

 

"Въпреки това, ако тежестта на пандемията върху нивото на дълга бъде преодоляна дотогава, изплащането може да бъде значително намалено",посочи министърът. "Това би освободило милиарди евро, които ще ни помогнат да постигнем целта на НАТО във федералния бюджет след края на специалната програма за Бундесвера", допълни той.

 

Линднер отрече медийни публикации, според които Германия може да не постигне целта от достигане 2% от БВП като разходи за отбрана догодина.След руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г, Германия създаде специален фонд на стойност 100 млрд. евро за закупуване на модерни оръжия. Тя също така пое ангажимент да постигне целта на НАТО за изразходване на най-малко 2 % от БВП за отбрана.

 

Към момента германският кабинет подготвя бюджета за 2025 г. и финансовия план за периода до 2028 г. Годината 2028 се счита за особено проблематична, тъй като специалният фонд ще изчерпа тогава резервите си и ще бъдат необходими допълнителни 20 до 25 милиарда евро в редовния бюджет за отбрана, за да се изпълнят финансовите ангажименти за отбраната, произтичащи от членството в НАТО.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама