НОВИНИ


Кулеба: Украйна насърчава гражданите да подават искове за военновременни обезщетения

0 2552 02.04.2024
Кулеба: Украйна насърчава гражданите да подават искове за военновременни обезщетения
Украинският външен министър Дмитро Кулеба БГНЕС

Гражданите на Украйна могат да започнат да подават искове за обезщетения във връзка с понесени вреди от руската инвазия, като могат да направят това в отворения специално за целта регистър в Хага. Това заяви днес в нидерландския град украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.


Той взе участие в международната конференция "Възстановяване на справедливостта за Украйна", организирана от Украйна, Нидерландия и Европейската комисия.

 

Предмет на регистъра по принцип са имотни щети, но той би могъл да обхване и материални и други щети, посочи Кулеба по време на конференцията. Ройтерс отбелязва, че желанието на Украйна е замразените руски активи да бъдат използвани за обезщетения на жертвите от инвазията на Москва в съседната държава, започнала през февруари 2022 г.



"Това е първата физическа стъпка, която бе направена", заяви външният министър на Украйна, като уточни, че всеки може да впише иска си в регистъра от днес нататък.

 

"Не по-малко важно е да установим цялостен международен механизъм на обезщетяване и да конфискуваме замразените руски активи", коментира той пред участниците във форума, на който бе обсъдено преследването на военните престъпления.

 

Граждани на Украйна, а и на други държави, които са понесли щети на територията на Украйна вследствие от пълномащабната руска инвазия, могат да се впишат в регистъра. Те може да го направят чрез специално приложение, което се използва и за уреждане на правни споразумения и за съхранение на документи в компютърна база данни.



Украйна очаква да бъдат подадени най-малко осем милиона персонални иска за военновременни обезщетения, заяви за Ройтерс Захар Тропин, юрист в украинското министерство на правосъдието.

 

През февруари Световната банка оцени, че Киев ще се нуждае от 486 милиарда долара за възстановяване на страната, която бе опустошена от руската инвазия, припомня Ройтерс, като допълва, че според Украйна тази сума нараства двойно, ако се вземат предвид обезщетенията за жертвите на войната.

 

Регистърът на щетите в Украйна бе отворен под егидата на Съвета на Европа и 44-те му страни членки, включително повечето държави от ЕС, а така също Великобритания, Япония и САЩ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама