НОВИНИ


Бедствието "Тесла", продажбите спадат

2 3782 03.04.2024
Бедствието
Губи ли блясъка си "Тесла"?

Доставките на Tesla на Илон Мъск рязко намаляха през първите три месеца на годината, тъй като компанията за електромобили се бори с пожар в европейския си завод, прекъсване на доставките в световен мащаб и други предизвикателства. Компанията предаде малко под 387 000 електромобила на клиенти - най-малкият тримесечен брой от повече от година. Това е с повече от 8% по-малко на годишна база и далеч по-малко от очакванията на анализаторите.


Акциите паднаха с повече от 4 % след новината.Анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс определи актуализацията като "пълна катастрофа ... която е трудно да се обясни".  Акциите на Tesla вече се понижиха през последната година, отразявайки предизвикателствата, свързани с по-високите лихвени проценти, които правят автомобилите ѝ по-недостъпни, а конкурентите им увеличават предлагането на собствени електрически превозни средства, пише Би Би Си.

 

В отговор фирмата многократно намаляваше цените. Но въпреки това търсенето на ключови пазари като Китай отслабва, тъй като конкуренти като BYD печелят. Tesla е изпреварена от китайския BYD в края на 2023 г.

Проблемите на Tesla се задълбочиха през първите три месеца на тази година. Нападенията на хутите в Червено море доведоха до прекъсване на доставките, което временно затвори фабриката ѝ в Германия, която по-късно беше засегната от предполагаем палеж. Айвс заяви, че цифрите показват, че първото тримесечие е било "катастрофа, която се е блъснала в тухлена стена" за компанията, което увеличава натиска върху г-н Мъск.

 

"Това е моментът на разклонение, за да премине Tesla през този бурен период, в противен случай може да настъпят тревожни дни", каза той.

 

Компанията заяви, че производството през първото тримесечие е спаднало с около 1,6% на годишна база, от 439 701 автомобила през 2023 г. до 433 371 през същия период на тази година.
Доставките обаче са били засегнати в по-значителна степен, като са намалели с повече от 8% на годишна база.


Това бележи първия годишен спад за което и да е тримесечие от 2020 г. насам. Доставките са намалели с 20% в сравнение с последното тримесечие на 2023 г. Спадът идва в момент, когато автомобилните компании в цялата индустрия намаляват амбициите си за електрически автомобили, предупреждавайки за по-слабо от очакваното търсене. Въпреки това повечето прогнозни експерти все още очакват продажбите на електромобили да нараснат значително през тази година.

 

Tesla се сблъска и със специфични за компанията проблеми. Нейният софтуер за автомобили без шофьори, за който тя твърди, че ще отключи нова вълна на растеж, също е подложен на проверка, а служители по безопасността проверяват силовото управление на фирмата и други области.

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама