НОВИНИ


Външните министри от НАТО обсъждат в Брюксел подкрепата на алианса за Украйна и бъдещите отношения с Русия

1 2412 03.04.2024
Външните министри от НАТО обсъждат в Брюксел подкрепата на алианса за Украйна и бъдещите отношения с Русия
БГНЕС

Външните министри на страните от НАТО днес ще се срещнат в Брюксел, за да обсъдят подкрепата на алианса за Украйна и бъдещите отношения с Русия, съобщи ДПА.


Водеща тема на консултациите ще бъде как да се помогне на Украйна да се защитава от Русия по най-ефективния възможен начин. Редица дипломати смятат, че на срещата ще бъде обсъдено и създаването на фонд от 100 млрд. евро, чрез който да се осигури военна помощ за Киев през следващите пет години.



Част от плановете за подсилване на подкрепата за Киев в дългосрочен план предвижда и създаването на нова мисия на НАТО за координация на доставките на военна помощ и обучение на украински военнослужещи. Досега САЩ изпълняваха основната роля в този процес посредством орган, известен като Контактна група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна. Шефът на НАТО Йенс Столтенберг предлага нов механизъм, чрез който подкрепата на алианса да стане по-независима от политически обстоятелства и отделни съюзници като САЩ.

 

Очаква се в края на двудневната среща да има и церемония по повод на 75-ата годишнина от основаването на НАТО.



Един от фундаменталните въпроси пред съюзниците е кой ще наследи Столтенберг на поста генерален секретар на алианса. За да бъде избран даден кандидат, той трябва да бъде подкрепен от всички страни членки. Преобладаващата част от тях подкрепят кандидатурата на нидерландския министър-председател Марк Рюте, но Унгария е против, а Турция все още не е заявила подкрепата си. Румънският държавен глава Клаус Йоханис също участва в надпреварата за поста.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама