НОВИНИ


Руслан Трад: Прокремълските канали се описват като източници на "нецензурирани новини"

1 7729 03.04.2024
Руслан Трад: Прокремълските канали се описват като източници на
Руслан Трад

"Свързани с Кремъл канали в Телеграм разпространяват в българското информационно поле наративи, които прокремълските канали след това подсилват, за да достигнат до по-широка аудитория", пише журналистът.


Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Свързани с Кремъл канали в Телеграм разпространяват в българското информационно поле наративи, които прокремълските канали след това подсилват, за да достигнат до по-широка аудитория.





Въпреки че Фейсбук е най-популярната социална медийна платформа в България, Телеграм, заедно с други приложения, е все по-популярен, защото улеснява избягването на законовите ограничения на Фейсбук и прави споделянето на непроверена информация много по-лесно и без модерация.


Екипът ни в DFRLab идентифицира 3 канала, управлявани от Руската федерация или от свързани с Кремъл структури в България, чието съдържание се засилва от поне 23 прокремълски канала.


- Прокремълските канали на български език не разчитат единствено на трите канала за съдържание; те също така публикуват свое собствено съдържание;


- Анализираните канали популяризират антизападни и антиукраински настроения сред над 65 000 абоната в Телеграм;





- Само 3 от 23-те канала посочват в описанието си, че са проруски. Другите се описват като източници на "нецензурирани новини", информационни платформи или застъпници за "освобождението" на България от НАТО, САЩ и Запада;


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама